Ministryně práce chce kompenzace i pro propouštěné horníky z dolů na severu Čech

6. červen 2016

Propuštění horníci z Ústeckého kraje by měli dostávat sociální příspěvky. Shodla se na tom ministryně práce a sociálních věcí s vedením kraje a Hospodářskou a sociální radou Ústeckého kraje. Vláda ale zatím odmítla o tomto příspěvku jednat.

Vláda už schválila kompenzaci platů pro lidi z krachujících OKD. Ministři už měli materiály ke stejnému kroku pro horníky z Ústeckého kraje na stole, ale odmítli o nich jednat. Prosadil to ministr financí Andrej Babiš z ANO 2011 s tím, že se tehdy měla vláda zabývat právě pouze situací v OKD.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD dnes slíbila, že stejný návrh předloží do 30. června. Chce za to tvrdě bojovat, zatím ale mluvila pouze o podpoře sociálně demokratických ministrů.

Kompenzace platů by měly mít stejná pravidla jako ty na Ostravsku. U nás by se týkaly hlavně povrchových pracovníků, tam je nejvyšší možná částka podle odpracovaných let 7 000 měsíčně až po dobu pěti let. Příspěvek by přitom měl mít sestupnou tendenci.

Podle předsedkyně Hospodářské a sociální rady Gabriely Nekolové se kompenzace týkají zhruba 1 800 lidí z lomu ČSA na Mostecku. Za pět let by jim mělo být vyplaceno okolo 218 milionů korun.

Stát by mohl propuštěným zaměstnancům těžebních firem pomoci i jinak. Například nabídkou volných pracovních míst, rekvalifikacemi, příspěvkem na plat pro firmy, které někoho takového zaměstnají. Nebo příspěvkem na dojíždění za prací.

Pokud by došlo k hromadnému propouštění, byl by dle Marksové zřízen jakýsi „mobilní úřad práce“ přímo horníky a pro další nezaměstnané z firem navázaných na těžbu. Celkem jde zhruba o 3,5 tisíce lidí.

autor: hau
Spustit audio