Stát podal žalobu na majitele lomu kvůli sesuvu půdy na dálnici D8 a trať

Ředitelství silnic a dálnic a Správa železniční dopravní cesty podaly žalobu na majitele lomu Dobkovičky, který je podle nich viníkem sesuvu na nedokončené D8 u Litochovic. Škodu vyčíslily na zhruba miliardu korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sesuv půdy na nedokončené dálnici D8 u Litochovic

Sesuv půdy na nedokončené dálnici D8 u Litochovic | Foto: Jan Bachorík | Zdroj: Český rozhlas

Za sesuv na dálnici D8 může podle státu provoz kamenolomu v sousedství dálnice, který byl špatně zabezpečen. Miliardovou škodu proto stát vymáhá po jeho majiteli, společnosti Kámen Zbraslav, uvedl v pátek server Aktuálně.cz.

Firma Kámen Zbraslav už od úřadu výzvu k zaplacení dostala, podle právního zástupce společnosti Petra Sedláčka ale zaplatit nehodlá. Společnost totiž odmítá, že by kamenolom mohl za sesuv. Podle jejích posudků může za sesuv počasí a nevhodné umístění stavby.

K podobnému výsledku jako současný posudek, který pro ministerstvo dopravy zpracoval Ústav struktury mechaniky hornin Akademie věd, dospěl i posudek, který si nechal zpracovat bývalý majitel kamenolomu Josef Kačírek. Ten s nynějšími vlastníky vede o vlastnictví soudní spory. Podle něj sesuv způsobila zemina navezená na hranu svahu.

Sesuv půdy na nedokončené dálnici D8 u Litochovic | Foto: Jan Bachorík

Sesuv zavalil v červenci 2013 kromě rozestavěné dálnice zhruba 200 metrů železniční trati mezi Úpořinami s Chotiměří. Na dálnici způsobil škodu 700 milionů korun a na železniční trati dalších 300 milionů. Na problémy se stabilitou okolních svahů ještě před zahájením stavebních prací upozorňovali ekologičtí aktivisté.

Dálnice D8 z Prahy na Ústí nad Labem a dále k hranicím s Německem se buduje už přes čtvrt století. První úsek byl otevřen 6. listopadu 1990. Poslední chybějící úsek by měl být uveden do provozu před koncem letošního roku, slibuje dlouhodobě ministerstvo dopravy.

Nezprovozněný úsek D8 přes České středohoří | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme