Děti si více stěžují na porušování práv, možná budou mít vlastního ombudsmana

Počet dětí, které se obracejí se žádostí o radu na veřejnou ochránkyni práv, stoupá. Jejich problémy by měl v budoucnu řešit dětský ombudsman. O něm dnes bude jednat Rada vlády pro lidská práva. Prozatím řeší stížnosti dětí na porušování jejich práv současná ombudsmanka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Anna Šabatová

Anna Šabatová | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Funkci dětského ombudsmana přitom mají už skoro deset let v sousedním Polsku. Tento úřad zavedly také v některých spolkových zemích Německa. Česko je jednou z posledních zemí Evropské unie, která dětského ombudsmana nemá.

O zřízení dětského ombudsmana se přitom mluvilo už v roce 2009. Pro vznik úřadu byl tehdejší ministr pro lidská práva Michael Kocáb. Záměr tenkrát představila Eva Vaníčková, tou dobou předsedkyně vládního výboru pro práva dítěte.

„Je to instituce, která pomáhá dětem zvyšovat hlas ve společnosti. Všichni totiž víme, že děti nemají žádnou politickou moc. Nemohou volit a nemají ani přístup k poslancům a členům vlády,“ vysvětlila svůj záměr Eva Vaníčková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Děti budou mít možná vlastního ombudsmana. Měl by být jejich hlasem ve společnosti, říká Eva Vavroušková

Dětský ombudsman by měl dětem radit ve složitých situacích a dohlížet na dodržování mezinárodní Úmluvy o právech dítěte. Zřízení nové funkce doporučil Česku i Výbor OSN pro dětská práva.

Stížností dětí zároveň přibývá. Zatímco v minulém roce se děti na veřejnou ochránkyni práv obrátily 55krát, letos to bylo už 31krát.

„Často jsou to rozvody rodičů nebo chudoba celé rodiny. Například, když je rodina v exekuci,“ popisuje ombudsmanka Anna Šabatová, s jakými případy děti přicházejí nejčastěji.

Častými případy jsou podle ní i konflikty se zařízeními, kam jsou nezletilí umísťováni. Děti se třeba chtějí vracet k rodičům, když jsou v dětském domově.

Úřad má řešit porušování dětských práv

„(Dětský ombudsman) by měl mít možnost zkoumat porušování práv dětí a také by mohl přijímat a vyšetřovat individuální stížnosti. Včetně schopnosti domáhat se nápravy u soudu nebo specializovaných tribunálů,“ říká předsedkyně vládního výboru pro práva dítěte Klára Šimáčková Laurenčíková ze Strany zelených.

V úvahu také připadá, jestli by dětský ombudsman měl mít svůj vlastní úřad, nebo by byl součástí nynější kanceláře veřejného ochránce práv. K druhé z možností se přiklání ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD).

„Vyplývá to z názorů v analýze a pak je to otázka právního procesu, kdy cesta nějakého legislativního předpisu je časově náročnější,“ tvrdí ministrův mluvčí Patrik Eichler.

Anna Šabatová by na druhou stranu uvítala vytvoření nového samostatného úřadu. Vláda se bude návrhem na zřízení funkce dětského ombudsmana zabývat ještě ve druhé polovině roku.

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme