Jindřich Šídlo: Vzhůru na EURO

6. červen 2016

Tohle nebyla neděle, na kterou by předseda Fotbalové asociace Miroslav Pelta vzpomínal nějak rád.

Nejdřív mu v České televizi kladl Václav Moravec nepříjemné otázky, jak moc se asi dá důvěřovat jeho „produktu“, tedy fotbalové lize, která jako obvykle skončila fraškou. Pak se odebral do hlediště stadionu v Edenu, kde mu nejdřív fanoušci vzkázali obvyklé „Pelta ven“, aby nakonec shlédl porážku národního týmu s Koreou 1:2 v generálce před vrcholem sezony, mistrovstvím Evropy, které začíná už tento pátek. Nic moc.

Jenže předseda Pelta zůstává klidný. Protože ví, že tohle už v životě zažil minimálně dvakrát a nakonec to zas takové drama nebylo. Stačí jen trocha štěstíčka, kterému, jak známo je potřeba jít naproti.

V podobné situaci byl český fotbal přesně před 20 lety, kdy podceňovaný národní tým odjížděl na svou první velkou porevoluční akci: Euro v Anglii, kde nakonec dosáhl famozního úspěchu, postupu do finále. Tahle senzace nejen otevřela dveře stříbrným českých hochům do evropských klubů, ale taky fakticky uzavřela debatu o prvním velkém úplatkářském skandálu, který tehdy na českou ligu dopadl. Jak praví klasik, důležité jsou body a náš fotbal nemůže být přece prohnilý, když má tak výjimečnou reprezentaci.

Nic víc v tom nehledejte

Takže to o pár let později muselo přijít znovu: shodou okolností zase před Eurem 2004, kdy vypukla aféra známá jako „Ivánku kamaráde“. Podíváme-li se na ni s odstupem, zjistíme, že se vlastně nic moc dramatického nestalo. Pelta, zachycený na policejních odposleších, kterak vypráví o „cinklém jaru“, je dnes bossem celého fotbalu.

Národní tým prohrál s Koreou 1:2 v generálce před vrcholem sezony, mistrovstvím Evropy

Ivo Valenta, majitel sázkového koncernu Synot, vyvázl s podmínkou, dnes zasedá v Senátu a jeho firma byla donedávna titulárním sponzorem celé ligy.

A Ivan Horník, hlavní postava tohohle příběhu, pracuje pro Peltu v jeho Jablonci. Kruh se po letech symbolicky uzavřel fotografií pořízenou před posledním kolem, na níž Pelta, Horník a funkcionáři příbramského týmu přátelsky debatují, samozřejmě že ne o tom, jak by měl zápas Jablonce s Příbramí skončit. Skončil 0:0 a Příbram se zachránila. Nic víc v tom nehledejte.

Miroslav Pelta stojí v čele českého fotbalu už skoro pět let. Za tu dobu národní tým dvakrát postoupil na Euro a předseda dokázal, že stále ovládá svou parádní disciplínu: sehnat pro fotbal peníze. Jeho úspěchy, zejména během působení ministra školství Marcela Chládka, dnes samozřejmě zaměstnance fotbalové asociace, jsou nezpochybnitelné.

Stejně jako podpis smlouvy s čínskými sponzory české kopané, kterým je pověst, jež si zejména domácí liga dokázala získat, zřejmě upřímně jedno: I proto ponese liga jméno nového, dosud utajeného čínského sponzora.

Ivo Valenta

Teď jde jen o to, aby se našel dobrý důvod, proč se všemi těmi nepříjemnostmi, co nám jen kazí zážitek z hry, nekazit náladu. Ideální by byl na Euru aspoň postup ze skupiny – od českého týmu nikdo nic moc nečeká a euforie z národního úspěchu přebíjí nepříjemné otázky.

Jako už v oné zmiňované Anglii před 20 lety, kde byl jistý Miroslav Pelta shodou okolností vedoucím týmu a určitě si to všechno dobře pamatuje.

Spustit audio