Luxusní řecký hotel Ledra zkrachoval. Jezdíval do něj i Anthony Quinn

Aténský hotel Ledra býval pojmem po celém světě. Jezdíval do něj Anthony Quinn, členové skupiny UB40 i další známí zpěváci a herci. Všichni hosté ale teď museli odejít, protože hotel zkrachoval. Zaměstnanci se s tím ale odmítli smířit a hledají podporu u státu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Luxusní hotel Ledra v Aténách zkrachoval

Luxusní hotel Ledra v Aténách zkrachoval | Zdroj: Reuters

Desítky naštvaných zaměstnanců postávají v jedné z aténských pasáží. Čekají na náměstka ministra, nebo dokonce na samotného šéfa resortu práce. Mnozí z nich pracovali v luxusním hotelu Ledra deset i více let.

Podle protestujících není možné, aby se zavřel fungující hotel plný řeckých i zahraničních hostů a 150 zaměstnanců se ocitlo na ulici. Žádají proto, aby zasáhl prokurátor. Doufají také, že od státu dostanou slíbený příspěvek ve výši 1000 eur měsíčně, tedy asi 27 tisíc korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Luxusní řecký hotel Ledra zkrachoval. Jezdíval do něj i Anthony Quinn. Natáčel Robert Mikoláš

Účetní Eva odmítla stejně jako ostatní podepsat dohodu o výpovědi. Na sliby už prý nevěří.

V hotelu pracovala 12 let, proto by měla dostat odstupné. Podle zákona činí 10 tisíc eur, v přepočtu asi 270 tisíc korun.

Řečtí vlastníci hotelu Ledra však dosud bývalým zaměstnancům nedali ani mzdu za poslední tři měsíce. Peníze ale nedluží jen jim, bance Alpha mají ještě zaplatit 33 milionů eur. Dalšími věřiteli jsou například i dodavatelé a pojišťovna.

Účetní Eva vzpomíná, jak v Ledře v roce 2004 začínala, a její tvář se aspoň na chvíli rozjasní úsměvem. Tehdy prý do hotelu chodily známé a populární osobnosti z celého světa, i proto třetina zaměstnanců pocházela ze zahraničí. Už za měsíc však má Ledra jít do dražby.

Luxusní hotel Ledra v Aténách zkrachoval | Foto: Reuters

Padesátiletý Zisis, který v hotelu kontroloval minibary, k tomu jen ironicky podotkne, že ještě začátkem týdne v lobby visela cedule s nápisem „Tady pracují nejlepší zaměstnanci v Aténách". O chvíli později se ti samí lidé ocitli na dlažbě.

Dodává, že dnes tak některé matky nemají ani peníze na to, aby dětem koupily mléko. Majitelé se podle něj někde schovávají.

Vinu však dává i současné vládě řeckého premiéra Alexise Tsiprase, do které mnozí vkládali tolik nadějí. Místo toho už od začátku roku v Řecku zkrachovalo deset tisíc firem a dalších 21 tisíc jich je na pokraji bankrotu.

Luxusní hotel Ledra v Aténách zkrachoval. Zaměstnanci se s tím ale odmítli smířit a hledají podporu u státu | Foto: Reuters

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme