Jak na sucho? Obnovení tradičních zemědělských postupů i investice, říká ministr Jurečka

7. červen 2016

Vodní blahobyt končí, a česká vláda se snaží přijít na způsob, jak se vyrovnat s nedostatkem vody. Ten v příštích desetiletích hrozí nejen nám, ale celému světu. Jak přesvědčit lidi, že voda je vzácná surovina? Začali se politici problémem zabývat včas?

„S bojem proti suchu jsme začali,“ uvedl v pořadu Pro a proti ministr zemědělství Marián Jurečka (KDU-ČSL). „Za předchozích 20 let nikdo tuto problematiku systémově a koncepčně neuchopil.“

Největším a nezbytným opatřením jsou pozemkové úpravy, tedy navracení pozemků zpátky svým původním a přirozeným účelům, které bohužel například za ministrů ODS došly do nízkého počtu, dodal politik.

Je také třeba investice do vodohospodářské infrastruktury. „Jsou obce, které nemají dodnes pořádný vodovod, nemají kvalitní zdroje pitné vody. Potřebujeme investovat do drobných mokřadů a rybníků. To považuji za velice důležité investice,“ tvrdí ministr.

„Za 6 let vlády ministrů ODS oni nic z toho neudělali, takže se chci jen bránit, když na mě pořád paní senátorka útočí,“ reagoval na výtky své oponentky Jurečka.


Jurečka: „My po dlouhé době a víceméně poprvé přicházíme s tím, že říkáme zemědělcům, aby plnili zásady správné praxe, které jsme se všichni učili ve škole: chceme aby střídalo více plodin v osevním postupu, aby byl vyšší podíl meziplodin, zmenšila se velikost půdních bloků atd.“

Senátorka Veronika Vrecionová (ODS) namítla, že Jurečka není prvním ministrem, který s opatřeními proti úbytku vody začal.


Vrecionová: „Problém se suchem je ten, že naše krajina je v takovém stavu, že nedokáže zadržet srážkovou vodu... Pokud se nezačneme chovat tak, aby ji dokázala zadržet, všechny peníze na opatření budou k ničemu... Aniž bychom změnili způsob hospodaření, je to začarovaný kruh.“

„Například ministr za ODS Gandalovič zavedl současné krajinné prvky, které rozčleňují krajinu na menší celky, Petr Bendl zase zadal úředníkům zpracovat koncepci prevence povodní a sucha.“

Bývalý ministr prý pro svou koncepci získal i všeobecnou podporu. „Ministr Jurečka tedy rozhodně nebyl první, kdo s nápady přišel,“ zopakovala senátorka.

Podle ní je nutné především zmenšit současné velké nepřerušované plochy polí na podstatně menší celky. „Na daleko menší, než předpokládá pan ministr,“ upozornila politička.

Zároveň musíme změnit přetrvávající způsob průmyslového hospodaření v krajině.

„Tam, kde dnes hospodaří malé rodinné farmy, což je stále menší část zemědělské půdy, se ukazuje, že je tento způsob hospodaření správný,“ konstatovala Veronika Vrecionová.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio