Budvar uspěl na pivním festivalu v Londýně

24. březen 2005

Tmavý ležák z Budějovického Budvaru byl na pivním festivalu v Londýně nazvaném London Drinker Beer and Cider Festival zvolen nejlepším importovaným pivem roku. Pivovar ležák do Británie vyváží teprve krátce, vařit jej začal loni v dubnu. ČTK to řekl marketingový ředitel pivovaru Daniel Jírovec.

Tmavý ležák z Budvaru tak rozšířil počet úspěchů českých značek na podobných soutěžích. Loni na Světovém pivním festivalu v USA uspěl Plzeňský Prazdroj, který si odvezl celou sadu medailí v kategorii Pilsner českého typu. Ocenění z jeho portfolia získaly Velkopopovický kozel Premium, Kozel výčepní světlý a Radegast Original. V listopadu 2004 pak ve stejné kategorii získal titul Evropská pivní hvězda Světlý ležák Zubr Premium. Porotu 21. ročníku londýnského festivalu zaujal budějovický ležák především svou chutí a aroma. Festival letos přilákal pozornost 5000 londýnských znalců piva, kteří ochutnali více než 150 druhů anglického světlého piva, anglického moštu - cider a dovážených piv.

Budějovický pivovar tmavý ležák exportuje i do Finska a od dubna jej nabídne i na Slovensku. O jeho distribuci jedná nyní s Ruskem, Německem a také s Anglií. Budvar, který loni vyvezl 509.000 hektolitrů piva, dodává do více než 50 zemí světa.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio