Padělky za půl milionu odhalili ve třech krajích kontroloři ČOI

Česká obchodní inspekce při kontrolách v Libereckém, Ústeckém a Středočeském kraji odhalila stovky padělků. Šlo hlavně o hračky prodávané nejen v kamenných obchodech, ale i ve stáncích. Kromě padělků přišli inspektoři i na další nedostatky, jednalo se hlavně o chybějící cenovky nebo taky český návod. Prodejci také často nevystavili doklad o zakoupení výrobku.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká obchodní inspekce odhalila další padělky hraček

Česká obchodní inspekce odhalila další padělky hraček | Foto: Česká obchodní inspekce

Na severu Česka inspektoři zajistili u šesti prodejců větší množství padělků známých značkových výrobců. „Jednalo se o 438 kusů výrobků, jako například CD, hračky, textil a hodinky známých značek v celkové hodnotě originálů téměř půl milionu korun,“ uvádí inspekce v tiskové zprávě.

U dalších pěti prodejců byly zjištěny méně závažné nedostatky. Jednalo se převážně o absenci českých návodů, bezpečnostního upozornění, neocenění zboží nebo nevydání dokladu o zakoupení výrobku.

Při kontrole tržnice v Tiskařské ulici v Praze inspektoři České obchodní inspekce objevili malé plyšové hračky, které byly určené pro děti do tří let věku bez patřičných informací a obalu. Celkově šlo o 568 kusů.

„Na plyšové hračky byl vydán zákaz distribuce po dobu potřebnou k provedení kontroly a bylo uloženo odstranění zjištěných nedostatků,“ uvádí ČOI.

Hračky společně s textilem patří stále častěji mezi nebezpečné zboží. Ukazují to statistiky systému RAPEX, tedy systému rychlého varování na nepotravinové výrobky. Za poslední čtyři roky odhalili inspektoři na trhu pětkrát víc rizikových předmětů. Problémové a zdraví nebezpečné jsou nejčastěji věci vyrobené v Číně. Každým třetím výrobkem nahlášeným do RAPEXu je právě hračka.

Česká obchodní inspekce odhalila další padělky hraček | Foto: Česká obchodní inspekce

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme