Zeman podepsal zákon o přísnější regulaci hazardu, mění se i jeho zdanění

Regulace hazardních her se zpřísní. Prezident Miloš Zeman dnes podepsal příslušný zákon. Ministerstvo financí tak získá právo nařídit blokování webových stránek s nelegálními hrami. Nová právní úprava mírně také mění zdanění hazardu. Stát zavede dvě daňové sazby, 35 a 23 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hazard - ilustrační foto

Hazard - ilustrační foto | Foto: Vladan Dokoupil

Při schvalování přísnější regulace hazardu se největší spor vedl o ustanovení, které má zavést povinnost blokovat webové stránky na základě seznamu určeného ministerstvem financí. Kritici poukazovali na to, že to povede k cenzuře internetu a že blokování bude možné obcházet.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) tyto obavy označil za liché. „Skutečně nejde o to, že bychom omezovali svobodu na internetu. Je to standardní, v Evropě jsou na to mechanismy, bude to transparentní," řekl. Ministerstvo financí chce podle něj bránit nelegálnímu hazardu.

Změní se také zdanění hazardu v Česku. Hrací automaty budou nově podléhat sazbě 35 procent, z ostatních druhů hazardu budou provozovatelé nadále odvádět daň ve výši 23 procent.

Zákony zavádějí mimo jiné i opatření proti patologickému hráčství. Hazard by měli mít prostřednictvím rejstříku zakázaný například lidé, kteří pobírají dávky pomoci v hmotné nouzi.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme