ČSSD zatím nemusí platit Altnerovi 337 milionů, rozhodl Nejvyšší soud

ČSSD zatím nemusí platit advokátovi Zdeňku Altnerovi téměř 338 milionů korun za zastupování ve sporu o Lidový dům. Nejvyšší soud vyhověl námitkám sociálních demokratů a odložil vykonatelnost pravomocného rozhodnutí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidový dům v Praze

Lidový dům v Praze | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Nejvyšší soud se tak nejprve bude muset vypořádat s dovoláním ČSSD, které proti pravomocnému rozsudku podala. V dovolání chce strana obhájit, že pohledávka nikdy neměla vzniknout.

„Hlavní argument ČSSD je, že se vypořádala s panem doktorem Altnerem již v roce 2000, kdy uhradila částku 50 milionů korun na základě faktury, která se týkala služeb pana Altnera,“ říká mluvčí právní kanceláře zastupující ČSSD Jiří Chvojka.

„Všechny ostatní pohledávky vždy ČSSD odmítala a ve všech případech byla úspěšná, kromě tohoto posledního, kde ještě máme tu třetí instanci – dovolání k Nejvyššímu soudu,“ dodal Chvojka.

Podle Zdeňka Altnera Nejvyšší soud svým rozhodnutím říká, že se nemají platit závazky ze smluv, ani když jsou soudem přisouzené. Altner tak komentoval výrok pro iDnes.cz.

Bývalý advokát Altner na konci března vyhrál letitý spor se sociální demokracií, kterou zastupoval ve sporu o Lidový dům.

Soudy pravomocně přiznaly, že mu ČSSD musí zaplatit 18,5 milionu a smluvní pokutu, která za 5734 dní od podání žaloby do vynesení rozsudku činí 318 milionů korun.

Sociální demokraté proti rozsudku podali dovolání, v němž navrhli i odklad vykonatelnosti. Nejvyšší soud jim vyhověl, dovoláním se teprve bude zabývat.

Spor o odměnu za soud o Lidový dům - Zdeněk Altner, Václav Halbich aj. | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme