Markéta Pravdová: Čeština se proměňuje. Naštěstí

7. červen 2016

Markéta Pravdová je předsedkyní Rady Ústavu pro jazyk český a posluchači Dvojky ji dobře znají z pořadu Slovo nad zlato. Nikdo se ale nemusí bát jí napsat. Jen jí k opravě neposílejte domácí úkoly!

Čeština se proměňuje a podle jazykovědkyně Markéty Pravdové nejsou vývojové změny na škodu. „Protože bychom jinak jazyk konzervovali a bavili se jako za dob Jana Husa.“ Jaké jsou nejzásadnější vývojové změny z poslední doby?

Slovo nad zlato

„Přišla sem spousta výrazů a zároveň se vyvíjí ve prospěch jednoznačnosti a krátkých vět. Vzpomeňte na doby, kdy jsme čítávali Vančuru.“ Jí osobně nejvíc vadí vulgarizace veřejného prostoru. „Ten nářek patří spíš s mluvčím. Čeština je jazyk bohatý,“ připomíná.

„Možná nemáme tolik ekvivalentů k anglickým názvům, třeba k profesím, ale jsme jazykoví koumáci.“ O tom svědčí i množství e-mailů, které jí chodí do pořadu Slovo nad zlato. Je ráda, že se na ni lidé obracejí a nebojí se jí: „Nechodím s červenou tužkou a ani nejsem chodící encyklopedie,“ uklidňuje.

Jan Rosák a Markéta Pravdová. Vaši průvodci rubrikou Slovo nad zlato v Dopoledni s Dvojkou

Nejsme jazyková policie

Markéta Pravdová předsedá Ústavu pro jazyk český. Už od jeho založení (1945) v Ústavu funguje jazyková poradna, kam lidi každý den telefonují. „Dřív jsme odpovídali i na e-maily, ale pak jsme nedělali nic jiného. Někdy toho pisatelé zneužívali a posílali nám dokonce i domácí úkoly!“

Je podle ni Ústav pro jazyk český jazykovou policií? „To v žádném případě! Toho bohdá nebude!“ Příklad ze života? Někdy se s manželem neshodne na významu některých slov. Ve Slovníku spisovné češtiny mu pak ukazuje, že měla pravdu. „Načež mi odpoví: To si v Ústavu pro jazyk český píšete sami!“

Jak mají na dítě mluvit rodiče, kteří jsou z jiných zemí? Co soudí o facebooku? Jaké jsou její nové knihy? Více uslyšíte v Archivu pořadů.

autoři: eh , Jan Rosák
Spustit audio