Karel Hvížďala: Politici versus policie

7. červen 2016

Koncem minulého týdne se dostala na veřejnost zpráva, že politici se pokusí možná již tento týden zlikvidovat plukovníka Roberta Šlachtu a jeho Útvar pro odhalování organizovaného zločinu tím, že ho sloučí s Útvarem odhalování korupce a finanční kriminality, který mají trvale pod kontrolou.

Důvod je zřejmý: politici se chtějí před blížícími se volbami dostat k informacím o citlivých kauzách, aby mohli zabránit dalšímu vyšetřování. Taková akce nepředstavuje v české politice nový fenomén. I mustr je stejný: reorganizaci vždy provádí nějaký bývalý stranický či estébácký funkcionář, který je zvyklý sloužit politikům místo zákonu.

Dříve to měli politici snazší, když začali mít obavy z vyšetřování, veřejnost obalamutili tím, že je neefektivní a provedli razantní čistky. Začal s tím Miloš Zeman brzy po té, co se stal v červenci v roce 1998 českým premiérem.

Na počátku roku 1999 nechal odvolat plukovníka Evžena Šírka, který prošetřoval podezření, že v centrále ČSSD došlo k daňovým únikům. V průběhu šetření byl Šírek obviněn z prozrazení přísně tajných dat. V lednu 2003 Vrchní soud konstatoval, že Šírek byl nevinen. Podezření z daňových úniků nebylo nikdy dořešeno.

Minulost u Státní bezpečnosti

O něco později Václav Havel uvedl, že čistku v protikorupčních útvarech řídil bývalý funkcionář SSM a poslanec za KSČ Miroslav Šlouf, poradce Miloše Zemana. Novinář Erik Tabery účast Šloufa potvrdil s tím, že tuto informaci získal od tehdejšího ministra vnitra Václava Grulicha.

Spor bývalého ministra vnitra Ivana Langra (ODS) s vydavatelskou společností Mafra

Z nejvyšších funkcionářů bezpečnostních složek byli během několika měsíců odvoláni kromě Evžena Šírka i ředitel BIS Karel Vulterin, ředitel Národního bezpečnostního úřadu Pavel Kolář, ředitel útvaru proti praní špinavých peněz Stanislav Kosík ale i tajný agent BIS, tehdy vyšetřující některé lidi z ČSSD Roman Hrubant.

A podobně se zachoval i ministr vnitra Ivan Langer z ODS v roce 2006, kdy se stal ministrem vnitra: první co udělal, rozhodl se zrušit finanční policii a odvolal šéfa Inspekce ministerstva vnitra Miroslava Borníka, dva jeho náměstky a další tři vysoké důstojníky. Personální čistka byla zdůvodněna údajnými odposlechy politiků a novinářů.

Později se ale ukázalo, že inspekce vyšetřovala okolnosti úniku tzv. Kubiceho zprávy. Mezi podezřelými byl i Ivan Langer. Připomeňme, že Jan Kubice byl prvním šéfem Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a od policie odešel proto, že Ivan Langer dosadil na post šéfa kriminálky Jiřího Houbu, který dříve sloužil u Státní bezpečnosti.

A i v současné kauze figuruje jako organizátor změn bývalý pracovník Státní bezpečnosti Zdeněk Laube, dnes náměstek policejního prezidenta. Zdůvodnit ale likvidaci velmi úspěšného útvaru před veřejností bude tentokrát velmi těžké. Takový krok by mohl poškodit sociální demokracii před volbami víc než provalení další korupční kauzy.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio