Stále více Čechů má zájem o exotickou dovolenou

Zájem Čechů trávit dovolenou v exotických destinacích roste. Jen od loňského listopadu až do letošního dubna tam vycestovalo skoro 180 tisíc českých turistů. I letošní prázdniny nebudou výjimkou. Nejpopulárnější jsou Spojené arabské emiráty, Kapverdy nebo taky Dominikánská republika.

Doteď byla exotika vyhledávaným cílem spíše v zimních měsících. I kvůli zhoršené bezpečnostní situaci v některých evropských destinacích se ale Češi chystají vyjet do exotických oblastí i přes prázdniny, potvrzuje Kateřina Petříčková z Asociace cestovních kanceláří a agentur.

„Narůstá obliba objevování exotiky i v létě, cestovní kanceláře proto pro letošní sezónu rozšířily nabídku letních pobytových zájezdů i do exotických zemí - například do zemí Karibiku, jako je Kuba, Dominikánská republika, Mexiko nebo Jamajka. Až 80 % českých turistů létá přes českou cestovní kancelář,“ říká Kateřina Petříčková.


Z jedenácti evropských zemí, které Češi navštěvují nejčastěji, zůstává dlouhodobě nejlevnější Bulharsko. Za českou tisícovku tam český turista nakoupí zboží, které by ho doma stálo skoro 1400 korun. A výhodné je taky Maďarsko – naše tisícikoruna tam má hodnotu 1150 korun. Přibližně za stejnou cenu jako doma si pak Češi můžou nakoupit na Slovensku a v Chorvatsku. Vůbec nejdražší je ale Itálie, Francie a sousední Rakousko.

A třeba do Asie většina lidí jezdí takzvaně na vlastní pěst. Důvod je jasný – ceny letenek jsou totiž rekordně nízké. Třeba do Bangkoku a zpět se dá dostat už za cenu pod deset tisíc korun. Přitom ještě před pár lety byly ceny dvojnásobně vyšší.

Přesto ale mezi dovolenými vedou spíš tradiční evropská letoviska. Letos vyhrávají pláže ve Španělsku, Řecku a v Bulharsku. Letošní dovolenou navíc Češi pocítí i ve svých peněženkách. Jejich nákupy během zahraničních pobytů zlevní v porovnání k těm tuzemským v průměru o 3 %. Česká koruna totiž posiluje – respektive hodnota zahraničních měn proti naší koruně klesá.

autoři: has , zus
Spustit audio