Robert Schuster: Boj o Řím aneb Kdo vyhraje italské komunální volby

7. červen 2016

Minulou neděli proběhly ve třetině italských obcí volby komunálních parlamentů a starostů. 13,5 milionu Italů vybíralo poslance do 1300 zastupitelstev. Volilo se mimo jiné ve velkých italských městech, v Turíně, Miláně, Neapoli, Boloni, především ale v Římě.

Metropole se topí v dluzích ve výši 25 miliard eur, stejně tak v odpadcích, jejichž odvoz nefunguje, potýká se se stále hlubšími výtluky na silnicích a stále delšími kolonami aut. K tomu všemu je ještě třeba připočítat paralyzující korupci.

Navzdory tomu ale zmíněné problémy jakoby nehrály v kampani žádnou roli. Namísto toho se hlavní kandidáti předháněli v tom, kdo se bude lépe usmívat z volebních plakátů. Případně také v návrzích, jež jsou vzhledem k problémům metropole minimálně druhořadé: jestli například povolit ve městě lehké drogy či zakázat kočáry tažené koňmi.

Roli favoritky voleb ve věčném městě potvrdila 37letá právnička Virginia Raggiová z protestního Hnutí 5 hvězd komika Beppe Grilla. Právě ona se utká za dva týdny v rozhodujícím druhém kole s kandidátem vládní Demokratické strany, Robertem Giachettim.

Raggiová by se mohla stát první ženou v čele města od jeho založení před 2 769 lety. Před volbami prezentovala ambiciozní plán na modernizaci Říma, ale je otázkou, kolik z něj dokáže uvést do praxe. To se jí nepodaří, pokud nezlomí moc místní mafie, na čemž mimochodem ztroskotal již dosavadní starosta města Ignazio Marino z levicové Demokratické strany.

Matteo ve skluzu

Kandidát vládní Demokratické strany Roberto Giachetti

S napětím bude hlavně výsledky v Římě sledovat italský premiér a šéf Demokratické strany Matteo Renzi. On se sice v kampani výrazně angažoval a sliboval kde co, například mimořádnou dotaci pro lepší dopravní spojení okrajových částí města s centrem. Přesto se ale člověk neubránil dojmu, že by pro Renziho nebylo zas až tak velkou katastrofou, pokud by jeho kandidát nakonec nevyhrál.

Ať současná opozice zjistí, že mezi volebními sliby a politickou realitou panují propastné rozdíly, může si říkat Renzi. Navíc italský premiér, jenž se dostal k moci před dvěma a půl roky vnitrostranickým pučem proti Enrico Lettovi, stále ještě neprošel ohněm v podobě celostátních voleb.

Proto již teď napíná všechny síly k podzimu. Čeká ho klíčové celostátní referendum, jež by mělo posvětit jednu z nejdůležitějších Renziho reforem, a to sice zeštíhlení parlamentu. V důsledku toho by se měl snížit počet členů druhé parlamentní komory, senátu, a zároveň omezit jeho pravomoci.

Tím má být zabráněno, že by se obě komory vzájemně blokovaly, jak se to v minulosti několikrát stalo, takže by vláda dokázala své záměry prosadit rychleji. 41letý Renzi, jenž kdysi nastoupil se sloganem „každý měsíc jednu reformu“, je už totiž nějakou dobu v docela velkém skluzu.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autor: rsc
Spustit audio