EU chce zabránit umírání migrantů ve Středomoří, pomoci mají investice v Africe

Investicemi v řádu miliard eur chce Evropská unie oslabit příliv migrantů z Afriky. Evropská komise navrhuje dohodnout se s těmi africkými zeměmi, odkud přicházejí nelegální přistěhovalci. Cílem je odradit je od riskantní cesty přes moře do Evropy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plavidlo s přistěhovalci ztroskotalo na pobřeží řeckého ostrova Rhodos

Plavidlo s přistěhovalci ztroskotalo na pobřeží řeckého ostrova Rhodos | Zdroj: Reuters

Jednatřicet miliard eur a možná i dvojnásobnou částku by mohl podle místopředsedy Evropské komise Franse Timmermanse obsahovat zvláštní fond pro rozvoj afrických zemí.

Z něho by se financovaly investice ve státech subsaharské Afriky. Peníze by měly jít také do rozvoje infrastruktury, vzdělávání nebo zlepšování občanské společnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Investicemi v řádu miliard eur chce EU oslabit příliv migrantů z Afriky. Podrobnosti plánu přidává Pavel Novák

EU by tak měla zabránit tomu, aby z těchto zemí odcházeli migranti, riskovali cestu přes moře a hledali štěstí v Evropě. Za to ale bude unie od těchto států očekávat spolupráci a přijímání jejich občanů, kteří v Evropě nedostanou azyl.

Prioritními zeměmi tohoto programu budou Mali, Niger, Nigérie, Senegal, Etiopie a také Jordánsko a Libanon. S každou zemí navrhuje Evropská komise uzavřít smlouvu, která vezme v úvahu její potřeby a možnosti. Dohody tak budou šité na míru konkrétní zemi.

Jak se budou jednotlivé členské státy unie na financování programu podílet, zatím není jasné. Návrh je novinkou a bezprostřední reakce zemí zatím nezazněly. Konkrétnější plán chce komise představit na podzim.

Pavel Novák, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme