Na německý Hamburk udeřilo tornádo, město je ve stavu nouze

Nad severoněmeckým Hamburkem se večer vytvořilo tornádo. Větrná bouře doprovázená blesky a silným deštěm pak ve východní části města převracela stromy a trhala střechy. Nikdo nebyl zraněn. Na místě zasahovalo na tisíc hasičů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Následky řádění tornáda v Hamburku

Následky řádění tornáda v Hamburku | Zdroj: ČTK

Vše se podle svědků seběhlo najednou. „Chtěla jsem se rychle ukrýt do sklepa,“ vypráví mladá žena, která byla zrovna na návštěvě.

Jiná očitá svědkyně sledovala bouři zpoza okna. „Viděla jsem větve, listí a další věci, jak se víří ve vzduchu na ulici, přímo před naším balkonem.“

Hamburk povolal do pohotovosti asi tisícovku hasičů, telefony na jejich ústředně se celý večer prakticky nezastavily. Během jedné minuty dokonce zaregistrovali 400 tísňových volání.

Situaci úřady pozorovaly také pomocí vrtulníků, který mapovaly největší škody. Město vyhlásilo stav nouze, protože - jak tvrdí úřady - třeba dvěma výškovým budovám hrozí ještě zřícení.

Bouřky zasáhly i Dolní Sasko, například město Damme je téměř celé pod vodou. Déšť s krupobitím se přehnal i nad západem Německa.

Meteorologové navíc varují před dalšími silnými bouřkami. Minulý týden si extrémní počasí v Německu vyžádalo jedenáct lidských životů.

Tornádo - stupně síly podle Fujitovy stupnice | Foto: Michal Jindra

Pavel Polák, Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme