Ústavní soud vrátil na začátek případ řidiče, který při couvání usmrtil dítě

Řidiči nemají vždy povinnost zajistit si při couvání pomoc další osoby. Konstatoval to Ústavní soud, když vrátil na začátek případ muže, který v roce 2012 při couvání na parkovišti v Havířově usmrtil roční dítě. Předchozí rozsudky Ústavní soud zrušil. Původně muž dostal roční trest vězení s podmíněným odkladem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud. Ilustrační foto.

Ústavní soud. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Podle soudce zpravodaje Jana Musila není možné povinnost danou zákonem vyžadovat po řidiči kdykoliv.

„On to vždycky je povinen udělat tehdy, jestliže ta situace je zvýšeně nebezpečná. Ale nelze to rozšiřovat tak, že tuto povinnost mají řidiči kdykoliv. Nelze na tom řidiči vyžadovat splnění tak náročných kvalifikovaných podmínek,“ uvedl soudce Musil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Případ řidiče, který v roce 2012 při couvání na parkovišti v Havířově srazil roční dítě, se vrací na začátek. Ve vysílání hovořil advokát Petr Kausta a odborník na dopravní delikty Josef Nekvapil

Podle něj předchozí soudy vůbec nepřipustily možnost, že vinu nenese ani řidič, ani matka, která nad dítětem ztratila dohled.

„Za každý škodlivý následek nebo tragédii nemusí být vyvozena trestní odpovědnost. To není univerzální lék. Musíme připustit, že jsou události, které člověk nezavinil,“ dodává.

Advokát Petr Kausta, který zastupuje řidiče couvajícího vozidla, věří, že jeho klient bude osvobozen.

„Jsem přesvědčen o tom, že můj klient neporušil žádné právní předpisy ani zákony a jeho couvání s vozidlem bylo zcela standardní. Nemohl se tedy dopustit žádné vědomé nedbalosti, a proto jsme se obrátili na Nejvyšší soud,“ říká Kausta.

Neštěstí se stalo před čtyřmi lety na parkovišti u nákupního centra v Havířově. Když muž začal autem couvat, vběhlo mu pod kola roční dítě, které bylo u obchodu s matkou a babičkou. Podle soudce Jana Musila tuto situaci řidič nemohl očekávat.

Případem se teď bude znovu zabývat Okresní soud v Karviné.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme