Lidé ubytovaní v hospici mají nové možnosti k relaxaci

8. červen 2016
Zprávy , Zprávy

Hospic ve Frýdku-Místku dokončil úpravy zahrady. Vznikl tam rozsáhlý altán. Teď se tam pořádají kulturní akce a scházejí klienti, i ti na invalidních vozících, spolu se svými příbuznými. V hospici ve Frýdku-Místku je 30 míst pro nevyléčitelně nemocné a další sociální lůžka a jako jeden z mála v Česku ho provozuje město.

„Altán jsme pořídili jednak proto, že pořádáme spoustu doprovodných akcí, a taky proto, že porost na zahradě není ještě dostatečně vzrostlý a neposkytuje dostatek stínu. Přistoupili jsme tedy k této výstavbě, ať mají klienti s příbuznými možnost někde si sednout, odpočinout, popovídat si,“ vysvětluje ředitel hospice Jan Jursa.

Do zahrady se na pravidelné procházky spolu s dcerou vydává i jeden z klientů pan Václav Bohuslav. „Je to fajn a ten klid je balzám. Ujdu tak padesát metrů a musím si sednout, kvůli dýchání,“ říká pan Bohuslav.

Zatímco zahrada hospice je perfektně udržovaná, hned za jejím plotem byla ještě donedávna zarostlá a nevyužívaná plocha. I tu ale začali zahradníci měnit. Ještě letos tam má vzniknout arboretum.

„Teď se tam kácely stromy, které tam nepatří. Měly by tam být takové druhy dřevin, které jsou neobvyklé a vzácné. Arboretum je vlastně vyšší stupeň parku,“ popisuje náměstek primátora Frýdku-Místku Jiří Kajzar (Naše město FM).

Arboretum bude přístupné právě i ze zahrady hospice. „Snažíme se vytvořit zázemí pro návštěvníky hospice a nemocnice – je to vlastně mezi těmito institucemi – tak aby se to prostředí zlepšilo. Taky je to otázka využití půdy, která byla ladem,“ dodává Kajzar.

Samotný hospic přitom plánuje i další změny. Chce například zlepšit přístup do zařízení, aby byl ještě pohodlnější také pro imobilní pacienty.

autor: iha
Spustit audio