Teplá zima způsobila zmatek na polích. Plevele je tolik, že přerůstá původní rostliny

Na některých polích na Českobudějovicku lze v těchto dnech najít mezi zelím i hodně řepky, rdesna nebo tobolky. Nejde o žádný vědecký experiment, se zemědělci si takto zahrává příroda. Za nechtěný chaos na polích může teplá zima.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pole se zelím (ilustrační foto)

Pole se zelím (ilustrační foto) | Foto: Jiřina Šmídová | Zdroj: Český rozhlas

Na pole, kde se pěstuje zelí, vyjíždí s plečkou pracovník Zemědělského podniku Malše Roudné Miroslav Bostl.

„Jedeme mezi řádkami, plevel to vytrhá a ten potom uschne. Jednou to nestačí, protože za chvíli by to zarostlo. Musíme jet aspoň dvakrát,“ popisuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Teplá zima způsobila přemnožení plevele na polích. O problémy zemědělců na Českobudějovicku se zajímala Jitka Cibulová Vokatá

Podle vedoucího krouhárny zemědělského podniku Eduarda Šebendy je na poli nejproblémovějším plevelem rdesno.

„Když se položí, tak z každého krčku, který má za listem, dokáže při dobré vlhkosti půdy zakořenit a dokáže to zelí regulérně přerůst,“ ukazuje Šebenda rostlinu, která teď pěstitele zeleniny v Roudném trápí nejvíc.

Řepka si létá, kde chce. Pomoct musí brigádníci

Mezi zelím se ale hojně vyskytuje i hospodářská plodina, kterou by tu málokdo nečekal. „Objevují se nám tu plevele, které by tu neměly být, včetně ušlechtilých věcí, jako je řepka. Létá si, kde chce a jak chce,“ říká Eduard Šebenda.

„Tím, že jsou zimy takové, jaké jsou, že není pořádný mráz, nám řepky rostou v zelí. Je to stejně brukvovitá rostlina, takže nemůžeme používat chemické prostředky, které by nám to zlikvidovaly. Spíš se to snažíme odstraňovat mechanickou cestou,“ dodává.

Kde nepomůže chemie, tam nastupují brigádníci. Na rozdíl od jiných let je ale museli zemědělci povolat o něco dříve. Aby měli na podzim co sklízet, musí se nejdřív v červnu vytrhat ručně rostliny, které na poli nemají co dělat.

Jitka Cibulová Vokatá, ČRo, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme