Agresivita pacientů v nemocnicích stoupá. Teplické zdravotnice se proto učí sebeobranu

Víc než dvacítka sester, fyzioterapeutek a sanitářek nemocnice v Teplicích strávila dnešní dopoledne v tělocvičně na kurzu sebeobrany. Chvaty a údery se jim mohou hodit nejen v běžném životě, ale hlavně v práci. Stále častěji se totiž zdravotníci setkávají s agresivními pacienty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tepličtí zdravotníci si vyzkoušeli údery vycházející z izraelského bojového umění "krav maga"

Tepličtí zdravotníci si vyzkoušeli údery vycházející z izraelského bojového umění "krav maga" | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

„Agresivita našich pacientů stále stoupá. Týká se to hlavně pacientů, kteří jsou pod vlivem návykových látek nebo jsou opilí. Můžou mít různé halucinace nebo situaci vyhodnotí zcela iracionálně,“ potvrzuje hlavní sestra teplické nemocnice Kateřina Vágnerová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tepličtí zdravotníci trénovali, jak se bránit agresivním pacientům. Jak takový kurz vypadá, přiblížila Gabriela Hauptvogelová

Agrese podle ní může začít už třeba jenom tím, že pacient sedí v čekárně a přijde mu, že čeká příliš dlouho. Často padají vulgarismy, zvyšuje se hlas a v ordinacích pak nezřídka následují i fyzické útoky.

Podle instruktora Jiřího Lišky je v takových situacích nejjednodušší utéct, případně zavolat si někoho na pomoc. Pokud ale není zbytí, je nutné si odpovědět na základní otázku.

„Musíme útočníkovi nějakým způsobem ublížit? Přijmeme to? Pokud ano, jsme na startovní čáře. Pak začnete hledat možnosti a zbraně, které k tomu budeme používat,“ vysvětluje Liška.



Zbraní mohou být i vlastní ruce. „Ideální stav pro nás jako obránce je používat údery dlaní,“ ukazuje instruktor zdravotníkům několik jednoduchých a základních úderů, které vycházejí z izraelského bojového umění "krav maga".

Nepříjemnou osobní zkušenost s agresivním pacientem má i další z teplických sester Anita Šilhavá. Na kurzu sebeobrany patřila k nejaktivnějším a s chutí si vyzkoušela na instruktorovi kopy i údery dlaní.

„Chodím sportovat a používám různé stezky, kde jsem sama. Chtěla jsem si vyzkoušet, jakou by člověk měl sílu pro ten úder,“ pochvalovala si náplň kurzu, kde si vyzkoušela nejen to, jak se agresorovi bránit, ale dozvěděla se i rady, jak takové lidi zklidnit nebo předejít použití násilí.

ČRo, Gabriela Hauptvogelová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme