Šlachtu znepokojuje, že nevěděl o chystané reorganizaci policie. Zvažuje, zda neodejde

Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta je znepokojený tím, že ho vedení policie neinformovalo o chystané reorganizaci. Plán vybudovat Národní centrálu proti organizovanému zločinu, dnes představil policejní prezident Tomáš Tuhý. Šlachta naznačil, že by kvůli změnám mohl od policie odejít.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Šlachta

Robert Šlachta | Foto: Adam Kebrt | Zdroj: Český rozhlas

Změny mají začít platit už od 1. července letošního roku.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) tvrdí, že reorganizace je připravena profesionálně a s maximálním ohledem na to, aby jejím jediným dopadem byly lepší výsledky v boji se zločinem. Šlachtovi vadí, že s ním o ní dopředu nikdo nemluvil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Plány na reorganizaci policie ve vysílání ČRo okomentovali ministr spravedlnosti Robert Pelikán a novinář Jaroslav Spurný

„Jestli se má chystat centrála pro boj s organizovaným zločinem, tak když jsem ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, tak s kým by se to mělo projednávat?“ řekl Šlachta Českému rozhlasu.

Šlachta naznačil, že by kvůli chystaným změnám v policii mohl ze služby odejít, blíže komentovat to však nechtěl. Chce prý nejprve počkat na schůzku se svými nadřízenými na policejním prezidiu.

Možný odchod z funkce kvůli reorganizaci policie naznačil i ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), ani on to však nechtěl moc rozebírat.

„Zatím neuvažuji o odchodu z ministerské funkce. Zatím pevně věřím, že se podaří najít takovou dohodu, která zabrání tomu, aby došlo k destabilizaci policejních útvarů,“ uvedl Pelikán v rozhovoru pro Radiožurnál.

ANO má výhrady k plánům na změny u policie. Pelikán prý zvažuje i rezignaci

Číst článek

Vadí mu prý hlavně, že mají k reorganizaci výhrady státní zástupci, pro něž jsou policejní útvary „ruce a oči“. „A jestliže oni bijí na poplach, tak si myslím, že máme velký problém,“ podotkl Pelikán.

Hnutí ANO kvůli sporu požádalo o dohadovací jednání s koaličními partnery, kterého by se měli zúčastnit i státní zástupci. Podle Pelikána je cílem „překotnou“ a „podivnou“ reorganizaci zastavit.

„Pokud se má uvažovat o nějakých změnách, které by se dělaly, tedy po konzultaci a v úzké součinnosti s dalšími orgány činnými v trestní řízení, to znamená tedy zejména se státním zastupitelstvím,“ dodal Pelikán.

Policie chce bojovat s organizovaným zločinem z jednoho místa, chystá centrálu

Číst článek

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme