Policie podezřívá z podpálení ubytovny v Düsseldorfu dva migranty

Za úterním požárem ubytovny pro žadatele o azyl v západoněmeckém Düsseldorfu stojí dva Severoafričané. Jejich motivem měla být podle prokuratury nespokojenost s poměry v zařízení, oheň totiž založili po sporu o kvalitu jídla. V souvislosti s požárem policisté zadrželi celkem osm migrantů, všichni byli součástí skupiny nespokojenců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžké stroje odklízejí trosky ubytovny v Düsseldorfu

Těžké stroje odklízejí trosky ubytovny v Düsseldorfu | Zdroj: Reuters

Prokuratura případ považuje za žhářství a čin nehodnotí jako pokus o vraždu, i když se v budově v té době nacházelo asi 130 běženců.

Všech osm nespokojenců se vydávalo za Iráčany či Syřany, jeden z nich byl policistům znám kvůli častým krádežím a drogovým deliktům. Policie jejich národnost neupřesnila. Podpálení ubytovny předcházel spor o obědy.

Muslimové, kteří nedodržují nynější postní měsíc ramadán, si stěžovali na nedostatečné porce. „V tomto směru je třeba hledat motiv,“ citovala agentura DPA jednoho z vyšetřovatelů.

Jeden ze dvojice hlavních podezřelých, který byl považován za vůdce skupiny, se k činu před novináři a dalšími spolubydlícími přiznal. „Museli jsme to udělat, aby se něco změnilo,“ řekl.

Zmíněná skupina byla v ubytovně známa jako častý zdroj svárů. Ještě před požárem se objevilo varování, že se něco stane, pokud nedojde ke změnám. Policie dnes také uvedla, že policisté zde již dříve požár vyšetřovali čtyřikrát.

Těžké stroje odklízejí trosky ubytovny v Düsseldorfu | Foto: Reuters

Německý červený kříž ke sporům v ubytovně uvedl, že soužití bylo náročné a že vztahy se ještě více vyhrotily po začátku ramadánu, což vedlo i k násilnostem, terčem útoků v podobě plivanců či hozených bot byli také pracovníci kříže, policisté a další personál.

Jednotlivé skupiny se cítily znevýhodňovány, ačkoli například muslimové s ohledem na jejich postní svátek dostávali jídlo až ve 22:00.

Zcela vyhořelá hala je v areálu düsseldorfského výstaviště a sloužila jako centrální mužské zařízení pro uprchlíky nejlidnatější německé země Severní Porýní-Vestfálsko. Nyní v ní žilo 282 migrantů, v době požáru jich v budově bylo asi 130.

Zraněno bylo 28 běženců, kteří se přiotrávili kouřem, a také dva záchranáři. Škodu hasiči prozatím odhadli na v přepočtu 270 milionů korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme