Súdán vydal do Itálie 'generála', vůdce skupiny převaděčů údajně převedl na 14 tisíc lidí

Súdán vydal do Itálie údajného vůdce skupiny převaděčů. Eritrejec Mered Medhanie, přezdívaný 'generál', je podezřelý mimo jiné z toho, že zorganizoval cestu lodí, která před třemi lety ztroskotala u italského ostrova Lampedusa. Při havárii zemřelo 359 lidí. Muž podle italské agentury Ansa vedl jednu z největších pašeráckých skupin na severu Afriky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přílet Eritrejce do Itálie

Přílet Eritrejce do Itálie | Zdroj: ČTK

„Jde o ojedinělý případ v tom, jak vysoko v hierarchii stál. Uvádí se, že byl zodpovědný za převedení až 14 tisíc osob. Případ je ojedinělý i v tom, jak rychle se podařilo zajistit jeho vydání ze Súdánu,“ říká Tomáš Jungwirth, odborník na migraci z Asociace pro mezinárodní otázky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jeden z vůdců převaděčských gangů byl dopaden v Súdánu a vydán Itálii. Více o tématu s Tomášem Jungwirthem, odborníkem na migraci

Gang údajně kupoval uprchlíky od dalších zločinců a pak je posílal na nevhodných lodích do Evropy.

„Pašerácké sítě jsou často organizovány na národní úrovni. Medhanie jako Eritrejec mohl být odpovědný jen za část cesty pro uprchlíky. Je možné, že na libyjském území přebíral odpovědnost zase jiný člověk nebo pašerácká síť,“ myslí si Jungwirth.

Podle informací BBC si Medhanie kupoval od jiných gangů i unesené uprchlíky.

„Eritrejci například zaplatí za převoz zejména do Libye, kde jsou dále unášeni. Jejich rodiny jsou potom kontaktovány s tím, aby zaplatily výkupné,“ vysvětluje Jungwirth.

Pětatřicetiletý Eritrejec Mered Medhanie se podle italského listu Corriere Della Serra chlubil, že zná spolek úředníků v libyjském hlavním městě Tripolisu a že má síť pracovníků v Itálii. Od uprchlíků žádal za přepravu z Afriky do Evropy 5000 eur (asi 135 000 korun) na hlavu.

Medhanie údajně kdysi v Itálii žil. Do hledáčku protimafiánským vyšetřovatelům se dostal potom, co si chtěl v Dubaji otevřít bankovní účet. Později se přestěhoval do Libye, kde většina afrických migrantů začíná svoji cestu přes Středozemí do Evropy. A nakonec do Súdánu, kde byl v hlavním městě Chartúmu zatčen. „Nikdo není silnější než já,“ chlubil se často.

Podle italského deníku La Repubblica jde o muže, který se chová laskavě a ohleduplně ke své ženě a dětem, kteří žijí ve Švédsku, ale ve své práci je nemilosrdný a cynický.

Jedna telefonická nahrávka zachycuje, jak se v rozhovoru směje při zmínce o nebezpečném přetěžování lodí s uprchlíky.

Z odposlechů bylo podle kanadského deníku Globe and Mail také odhaleno, že Medhanie plánoval investovat část svého majetku v Kanadě. Zároveň navrhoval pašování lidí do této země, na falešný pas údajně za pět tisíc eur.

Vladimír Kroc, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme