Začíná festival Smetanova Litomyšl. Letos nabídne rekordní počet operních titulů

Dnes večer začíná 58. ročník mezinárodního operního festivalu Smetanova Litomyšl. Letošní ročník je výjimečný i tím, že nabídne rekordní počet operních titulů ve své historii. Skoro polovina bude přitom úplnou novinkou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Smetanova Litomyšl

Smetanova Litomyšl | Foto: Smetanova Litomyšl

Na festivalu zcela netradičně zazní i dvě opery od Bedřicha Smetany. Jednak to bude Hubička, jednak opera Braniboři v Čechách. Tento titul je výjimečný i tím, že jde o nejméně hranou Smetanovu operu. Nastudovalo ji ostravské národní divadlo a uvede ji pouhých devět dní po premiéře.

„Je to úplně nová premiéra ostravského divadla. My máme radost i z toho, že jsme se podíleli respektive, že jsme iniciovali vznik této inscenace. Protože letos je to 150 let od prvního uvedení Braniborů v Praze,“ upozorňuje dramaturg festivalu Vojtěch Stříteský.

Pražské Národní divadlo do Litomyšle zase přiváží Verdiho La Traviatu a Dvořákovu operu Čert a Káča, brněnská Janáčkova opera kromě Hubičky i Bizetovu Carmen, Státní opera Národního divadla zase Gounodovu operu Romeo a Julie a Belliniho Normu.

Vystoupí také mimo jiné Česká filharmonie, Filharmonie Brno, Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Symfonický orchestr hl. města Prahy FOK, Český filharmonický sbor Brno a Kühnův dětský sbor.

„Samozřejmě letos vystoupí také řada zahraničních umělců, stejně jako v dramaturgii figuruje široká plejáda zahraničních skladatelů, ale česká hudba má vždy dominantní místo,“ připomněl Stříteský.

Koncerty, opery a hudební pořady uslyší návštěvníci festivalu na zámeckém nádvoří, v Jízdárně, Smetanově domě, ale taky třeba v Kapitulním chrámu svatého Kříže.

Kromě klasických titulů jsou lidé na festivalu zvyklí slyšet i jiné hudební proudy, tentokrát na zámeckém nádvoří zahraje Aneta Langerová nebo Čechomor.

Mezinárodní operní festival Smetanova Litomyšl je po Pražském jaru druhým nejstarším hudebním festivalem v České republice, zároveň patří k největším pravidelným festivalům klasické hudby v České republice.

Začíná 58. ročník Mezinárodního operního festivalu Smetanova Litomyšl | Foto: smetanovalitomysl.cz

ČRo, Naďa Kubínková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme