Případ střelby ve Vysokém Mýtě je po zrušení osvobozujícího verdiktu opět u soudu

Krajský soud v Hradci Králové začal znovu řešit případ bývalého strážníka Pavla Koblížka, který poblíž diskotéky ve Vysokém Mýtě před rokem a půl zastřelil jednoho muže a druhého vážně zranil. Soud Koblížka loni v listopadu osvobodil s tím, že se jednalo o nutnou obranu. Vrchní soud však verdikt zrušil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý strážník Pavel Koblížek u soudu

Bývalý strážník Pavel Koblížek u soudu | Zdroj: ČTK

Tragická událost se stala 21. prosince 2014. Podle spisu se Pavel Koblížek po půlnoci domáhal s přáteli bezplatného vstupu do nočního klubu. Prokazoval se přitom průkazem strážníka městské policie, ten večer však nebyl v uniformě ani ve službě.

Ochranka klubu – bratři Svobodové – ho odmítli pustit dovnitř. Následně údajně Koblížkův bratr do klubu nastříkal slzný sprej. Pak tři mladíci z diskotéky začali Koblížka pronásledovat.

Koblížek nejdříve svým legálně drženým revolverem střílel do vzduchu, pak při následné potyčce zastřelil 21letého Radka Svobodu a jeho o pět let staršího bratra Lukáše těžce zranil.

U královéhradeckého soudu dnes od rána vypovídalo několik lidí. Vrchní soud totiž chtěl, aby senát vyřešil rozpory ve výpovědích svědků na policii a u soudu.

Pavel Koblížek zopakoval, že se bránil útoku dvou bratrů. Postřelený Lukáš Svoboda pak novinářům řekl, že doufá v odsouzení Koblížka.

Klíčová zřejmě byla výpověď muže, který údajně vše sledoval o okna svého bytu. Ten řekl, že muži skutečně Koblížka napadli a mlátili. Svědek tvrdí, že následně slyšel výstřel a to, jak jeden z útočníků křičel: „Jestli ho zastřelíš, tak tě zabiju“. Bití prý pokračovalo a následovaly další dva výstřely.

Procesní chyby

Královéhradecký trestní senát už Koblížka osvobodil, verdikt však zrušil vrchní soud.

Ten v patnáctistránkovém usnesení hradeckému soudu vytkl procesní chyby, ale také to, že se v podstatě nekriticky přiklání k výpovědi Pavla Koblížka, protože lépe odpovídá tomu, co řekli u soudu znalci.

Pavel Koblížek tvrdí, že ho Radek Svoboda rdousil, a on když ztrácel vědomí, začal střílet. Naopak Svobodovi říkají, že k fyzickému konfliktu nedošlo a že Koblížek po nich začal střílet ze vzdálenosti několika metrů.

Podle vrchního soudu a výpovědi znalců však zcela pravdivá nemůže být ani jedna z těchto variant. Nový verdikt v této kauze by měl padnout zítra.

ČRo, Jiří Fremuth Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme