Češi si své odpadky umí pohlídat. V třídění nás poráží jen Němci

9. červen 2016
Trendy

Co vede Čechy k tomu, aby třídili odpad? A jaká je budoucnost třídění obalů?

Věřte nebo ne, v Evropě jsme druzí hned za Německem. V čem? Ve třídění plastových lahví. Možná proto, že se nám tzv. petky zdají tak objemné, že je nejraději dáváme – tak jak se má - do žlutých kontejnerů. Češi tak třídí hned sedm lahví z deseti. A podobně přistupujeme i k dalším obalům, které třídí téměř dvě třetiny obyvatel.

„Papírový obsah modrého kontejneru polyká speciálně označený Kuka vůz, a když naplní zhruba 5 tun, míří na třídičku papíru,“ popisuje ve své reportáži Eva Kézrová.

Roztříděný odpad je podle Jaroslava Stružky tak cennou surovinou, že na jedné hromadě opravdu nekončí. Ostatně to je vidět i v areálu Pražských služeb v ulici Pod šancemi, kde se právě papír z kontejnerů třídí.


Oproti roku 2000 třídí odpad dvakrát více lidí – 72 procent – a sesbírají třikrát více odpadu. Díky tomu patříme podle Lucie Müllerové ze společnosti Ekokom k nejpilnějším třídičům v Evropské Unii.


Poplatky a odměny se podle materiálu pohybují od 300 po zhruba 5000 korun za tunu a díky tomu patří naše recyklace obalů k nejefektivnějším v Evropě. Na obyvatele je to zhruba 5 eur, zatímco v Německu více než dvojnásobek, v Rakousku dokonce čtyřnásobek. A pokud se rozhoduje o zřízení nové nádoby, například na kovové obaly, pak tomu předchází důkladný průzkum. Téměř 80 procent vytříděných obalů se daří recyklovat, přesto velké množství komunálního odpadu jako je stavební suť, starý nábytek či pneumatiky, končí stále na skládkách. Předloni toto číslo poprvé kleslo pod 50 procent. A podle šéfa Komwagu Jaroslava Stružky postupně musejí skládky vymizet.

Obyvatelé České republiky si podle výkonného ředitele společnosti Komwag Jaroslava Stružky velmi dobře uvědomují, že životní prostředí máme jen jedno.

„Je to obecný trend a jediná možnost, jak – možná trochu nadneseně – zachránit životní prostředí. Já jsem někde četl, že na kilogram výrobce se spotřebuje 1,5 kg obalů. A to je strašné.“

Velkou zásluhu na mnohdy už automatickém třídění odpadu má samozřejmě osvěta a také speciální programy pro školy. Podle Lucie Müllerové je podstatné i to, že barevné kontejnery jsou prakticky na každém kroku. Průměrně je dělí jen zhruba 100 metrů.

O třídění odpadu rozhodují obce samy, i když jak zdůrazňuje Lucie Müllerová za Ekokom, mají docela slušnou finanční motivaci (viz box vlevo).

Z roztříděného odpadu se vyrábí neuvěřitelné množství věcí. Od nového papíru, přes náhradní plastové díly až třeba po oblečení. V současné době se třídí a recyklují desítky druhů materiálu a přibývat mohou stále další, protože nové technologie to umožňují. Podle Lucie Müllerové je ale důležité, aby se to ekonomicky vyplatilo.

Některé výrobky se už prodávají bez obalů, ale bude ještě dlouho trvat než bychom mohli přestat třídit odpad. Poslechněte si celý pořad Trendy.

Třídění odpadu
autor: evk
Spustit audio