Izrael kvůli atentátu zrušil cestovní povolení vydaná pro ramadán

Izrael znásobil bezpečnostní opatření na palestinském Západním břehu Jordánu, odkud pocházejí dva muži, kteří ve středu zastřelili v Tel Avivu čtyři lidi. Armáda oznámila, že vysílá na Západní břeh dvě jednotky. Izrael dnes zrušil cestovní povolení vydaná pro Palestince o muslimském postním měsíci ramadánu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlídka izraelských policistů ve vesnici Jatta nedaleko města Hebron na Západním břehu

Hlídka izraelských policistů ve vesnici Jatta nedaleko města Hebron na Západním břehu | Zdroj: Reuters

Podle úřadu COGAT, který koordinuje izraelské aktivity na palestinských územích, je staženo povolení vydané pro 83 tisíc lidí.

Armáda oznámila, že vzhledem k situaci posiluje oddíly na Západním břehu. Posílá tam pěchotu i členy elitní jednotky. Podle armádního prohlášení půjde o „stovky“ vojáků.

V oblasti vesnice Jatta u Hebronu, odkud střelci pocházejí, začala rozsáhlá operace. Obyvatelé nemohou vyjíždět a Izraelci se snaží objasnit otázku, jak se oběma mužům podařilo dostat se do Izraele. Starosta řekl, že mu není známo, že byli útočníci členy nějaké teroristické organizace.

O dalších opatřeních dnes jedná bezpečnostní kabinet svolaný premiérem Benjaminem Netanjahuem. Členem je nový ministr obrany Avigdor Lieberman, který dopoledne přišel na místo útoku, odmítl popsat případná bezpečnostní opatření, ale ujistil, že „nezůstane u slov“.

Zvedli se od stolu a začali střílet

V Izraeli byly identifikovány oběti, mezi nimiž jsou dva muži a dvě ženy. Podle izraelských sdělovacích prostředků bylo zraněno 16 lidí.

Izrael původně o ramadánu umožnil setkávání rodin z Pásma Gazy a Západního břehu Jordánu. Vydal také 500 povolenek pro lidi z Pásma Gazy pro vstup do mešit ve východním Jeruzalému. Generál Joav Mordechai, který vede COGAT, nařídil zrušit 204 pracovní povolení v Izraeli pro příbuzné útočníků, kteří zabíjeli ve středu.

Izrael opatření uvolnil po delší době, protože od loňského října čelí útokům, při nichž Palestinci na Izraelce útočili hlavně noži nebo automobily. Útoky spáchané střelnou zbraní, jako byl ten středeční, byly výjimečné.

Podle dnešního oznámení policie byli dva útočníci zatčeni. Jsou to bratranci, jeden byl mezi raněnými a jeho stav byl ve středu večer vážný.

Byli oblečeni do černých obleků s vázankami a v restauraci v nákupním středisku, kam přišli, nevzbudili žádnou pozornost. Objednali si jídlo, zvedli se od stolu a začali střílet. Jednomu došly náboje a dalšímu se pak zasekla zbraň, takže se dali na útěk. Oba byli dopadeni.

Oslavy i odsouzení

Na Západním břehu se útok už v noci oslavoval a ocenila ho také radikální palestinská organizace Hamás, i když se k akci nepřihlásila. V Tulkarmu se řidičům rozdávaly sladkosti, v uprchlickém táboře v Betlémě se konal oslavný pochod.

Na sociálních sítích se pod heslem Operace ramadán shromažďují reakce oceňující čin střelců. Vznikl také účet s názvem Přerušili jsme ramadán tím, že jsme je zabili.

V Izraeli vzbudil pozornost fakt, že novináři ze Saúdské Arábie útok odsoudili. „Je to teror a brutalita. To, že podporujeme palestinský národ, neznamená, že schvalujeme zabíjení nevinných civilistů. Chtěli bychom vyjádřit souhlas rodinám obětí,“ sdělil saúdskoarabský novinář Dahhám Anazí.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme