Končím, řekl šéf protimafiánského útvaru Šlachta. Od policie chce odejít kvůli reorganizaci

Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta požádá o odchod do civilu. Rozhodl se tak po jednání se špičkami policie na Policejním prezidiu. Tam společně s šéfem protikorupčního útvaru Jaroslavem Vildem a dalšími kolegy jednali o plánované reorganizaci policie, která má platit od července. Šlachta s ní nesouhlasí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Šlachta

Robert Šlachta | Foto: Adam Kebrt | Zdroj: Český rozhlas

„Robert Šlachta oznámil vedení Policie ČR, že s připravenými změnami nesouhlasí, nemůže se na nich podílet, a proto v následujících dnech doručí policejnímu prezidentovi svou žádost o uvolnění ze služebního poměru,“ napsal v tiskové zprávě mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

„Společně s ním na místě oznámil svou rezignaci i jeho první náměstek Stanislav Růžička a někteří vedoucí odborů a expozitur ÚOOZ.“

O odchod do civilu chtějí podle serveru lidovky.cz požádat k 1. červenci, do tohoto data prý mohou svou žádost podle zákona stáhnout.

Širší vedení Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu vyzvalo ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), aby chystanou reorganizaci pozastavil.

Signatáři otevřeného dopisu konceptu nedůvěřují, podle nich budou zásadně ovlivněna probíhající trestní řízení. Je pod ním podepsáno 17 vedoucích odborů a expozitur ÚOOZ.

Ministr Chovanec na svém twitterovém účtu napsal, že Šlachtovu kroku nerozumí. Jde prý o zjevně politické gesto. Šlachta podle něj ani nepočkal na konečné rozhodnutí o reorganizaci.

Policejní prezident Tomáš Tuhý v České televizi řekl, že se Šlachtou počítal i dál.

Robert Šlachta začínal u policie v 90. letech jako řadový policista. V roce 1995 přešel k Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, který od roku 2008 také vede. Mimo jiné stál také za odhalením korupční aféry na Úřadě vlády ČR v roce 2013.

„I dnes jsem panu Šlachtovi opět nabídl možnost - protože jeho práci věřím, důvěřuji mu - aby se účastnil i procesu reorganizace, které budou v nejbližších týdnech probíhat, aby byl součástí nejvyššího managementu toho nově vznikajícího útvaru,“ zmínil Tuhý.

Šlachtův odchod rozčílil Pelikána

Ministra spravedlnosti Roberta Pelikána z hnutí ANO informace o odchodu Šlachty od policie zaskočila. Je to podle něj mimořádně vážná zpráva.

Odchod Šlachty je podle Chovance politické gesto. ANO zváží setrvání ve vládě

Číst článek

„Jsem z toho zaskočený, smutný a rozčílený. Myslím, že to opravdu ukazuje na to, že se tady někdo chová mimořádně neprofesionálně. Je to prostě mimořádně vážná zpráva,“ řekl Pelikán Českému rozhlasu.

Vedení policie chce vybudovat Národní centrálu boje proti organizovanému zločinu, pod kterou by nově měly spadat dva elitní útvary - ÚOOZ a Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality. Šlachta už ve středu řekl, že je znepokojen tím, že ho vedení policie o reorganizaci předem neinformovalo.

Robert Šlachta. Muž, který stojí za zásahy v kauze Nagyová

Číst článek

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman napsal dopis premiérovi Bohuslavovi Sobotkovi (ČSSD), v němž píše o obavách ze snížení kvality policejní práce či vzniku velké policejní složky, která se bude jen těžko řídit.

Kvůli reorganizaci sboru se na žádost vládního hnutí ANO uskuteční příští středu dohodovací řízení. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) jde o účelový nátlak. Reorganizaci hájí a tvrdí, že je připravena profesionálně.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme