Místo řídítek drží mobil. V Itálii proto do skútrů namontují chytrý displej

Motorkáři by se mohli časem dočkat na svých strojích podobného displeje, jaký můžeme vidět v některých vozech a který je zcela běžný v letadlech. Společnost Samsung testuje prototyp zařízení promítajícího podobně jako v automobilech rychlost, spotřebu a řadu dalších užitečných informací na čelní sklo. Počítá s tím, že by se prosadil především u skútrů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skútr na silnici (ilustrační foto)

Skútr na silnici (ilustrační foto) | Foto: licence Creative Commons Attribution 2.5 Generic, Flavio@Flickr

Průhledný displej vývojáři v případě motorky umístili do spodní části předního čelního skla, které jezdce ve vyšší rychlosti chrání před větrem.

Užitečné informace se řidiči zobrazují z připojeného chytrého telefonu. Ten je se strojem spojen pomocí bezdrátové technologie Bluetooth.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Itálii namontují chytré displeje do skútrů. O téma se zajímala Lenka Rezková

„Speciální displej umí řidiči skútru ukázat, jestli mu někdo volá, jestli přišla SMS zpráva, e-mail nebo chatovací zpráva. Případně umí i nějakým způsobem navigovat řidiče na adresu, kterou si zvolil,“ říká mluvčí společnosti Samsung pro Českou republiku Jiří Janeček.

Displej podle něj zároveň umí automaticky posílat SMS zprávy o tom, že volaný právě řídí a ozve se později. Nápad umístit chytrý displej do skútrů, se zrodil v Itálii.

„Motivací pro tento projekt byla snaha snížit počet nehod na italských silnicích, na kterých se vyskytují skútry. To znamená zvýšit bezpečnost zejména mladých řidičů, z nichž zhruba čtvrtina přiznává, že nedrží v ruce řídítka, ale mobilní telefon,“ vysvětluje Janeček.

Podle profesionálního motorkáře Miroslava Lisého mají chytré displeje ve skútrech smysl. Do rychlých silničních motorek by je ale z důvodu bezpečnosti nemontoval:

„Tam by se měl člověk hodně věnovat jízdě. Jak bude displej vypadat jako v kosmické raketě, tak bude pozornost odtahovat trošku jinam.“

Kdy se stanou chytré displeje standardní výbavou skútrů, se zatím neví. Technici zatím vyvinuli pouze prototyp.

Lenka Rezková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme