50. ročník rozhlasové soutěže Concertino Praga vyvrcholí koncertem vítězů

Mladí hudební géniové letos opět dostali šanci v tradiční soutěži Českého rozhlasu Concertino Praga. V lednu změřili síly a ti nejlepší dnes poprvé vystoupí v pražském Rudolfinu. Koncert vítězů pod taktovkou Libora Peška začne v 19 hodin. Účinkující doprovodí Symfonický orchestr Českého rozhlasu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Porota Concertino Praga 2016

Porota Concertino Praga 2016 | Foto: Khalil Baalbaki

V podání mladých hudebníků z České republiky, Ruska, Rumunska i Kanady zazní díla Sergeje Rachmaninova, Petra Iljiče Čajkovského, Dmitrije Šostakoviče nebo Antonína Dvořáka.

Sedmičlenná porota soutěže Concertino Praga si nechávala pouštět anonymní nahrávky. Neznala jméno interpreta ani jeho věk. Podle houslisty a člena poroty Leoše Čepického byla většina letošních audiozáznamů na úrovni dospělých profesionálů:

„Samozřejmě někdy se dá poznat, že to je třeba dítě. Výkony jsou ale na takové úrovni, že si člověk musí uvědomit, že jsou do nějakých 18 let, že víc jim zkrátka není.“

Přehrát

00:00 / 00:00

50. ročník rozhlasové soutěže Concertino Praga vyvrcholí koncertem vítězů

Nejvyšší české umístění získala 17letá houslistka Pavla Tesařová. Pro předsedu poroty, klavíristu Ivo Kahánka, je prý jedním z letošních hudebních objevů.

„První a druhá cena v houslích byly poměrně velmi těsné, byl tam malinký rozdíl. Na Pavle se mi moc líbilo, že patří mezi těch pár interpretů na této soutěži, kteří se už dneska jasně umělecky profilují,“ vysvětlil.

„Dokáže už rozlišit, který repertoár jí sedí, který je její parketa. Ví, co chce hrát, ví, kterou cestou chce jít. Velmi příjemně mě překvapilo, že máme v houslích v mladém věku talent tohoto ražení, protože jsem o ní nevěděl. Teď už si to jméno budu pamatovat,“ přiblížil Kahánek.

Radek Kříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme