Za střelbu ve Vysokém Mýtě dostal bývalý strážník dvouletou podmínku

Dvěma lety vězení s podmíněným odkladem na čtyři roky potrestal hradecký soud bývalého strážníka Pavla Koblížka, který před rokem a půl poblíž diskotéky ve Vysokém Mýtě jednoho muže zastřelil a druhého těžce zranil. Uznal ho vinným z usmrcení a těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Rozsudek není pravomocný. Hradecký soud loni Koblížka zprostil obžaloby s tím, že šlo o nutnou obranu, verdikt však zrušil Vrchní soud.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý strážník Pavel Koblížek u soudu

Bývalý strážník Pavel Koblížek u soudu | Zdroj: ČTK

Proti rozsudku se na místě k Vrchnímu soudu odvolala žalobkyně i zmocněnec poškozených. Pavel Koblížek si ponechal lhůtu na rozhodnutí.

Soudce při odůvodnění verdiktu uvedl, že se Koblížek mylně domníval, že jedná v nutné sebeobraně, a proto byl odsouzen za nedbalostní trestný čin. Podmíněný trest pak soudce zvolil kvůli předchozí Koblížkově bezúhonnosti.

Tragická událost se stala 21. prosince 2014. Podle spisu se Pavel Koblížek po půlnoci domáhal s přáteli bezplatného vstupu do nočního klubu. Prokazoval se přitom průkazem strážníka městské policie, ten večer však nebyl v uniformě ani ve službě.

Ochranka klubu – bratři Svobodové – ho odmítli pustit dovnitř. Následně údajně Koblížkův bratr do klubu nastříkal slzný sprej. Pak tři mladíci z diskotéky začali Koblížka pronásledovat. Koblížek nejdříve svým legálně drženým revolverem střílel do vzduchu, pak při následné potyčce zastřelil 21letého Radka Svobodu a jeho o pět let staršího bratra Lukáše těžce zranil.

Královéhradecký trestní senát už Koblížka loni v listopadu osvobodil, verdikt však zrušil Vrchní soud. Ten v patnáctistránkovém usnesení hradeckému soudu vytkl procesní chyby, ale také to, že se v podstatě nekriticky přiklání k výpovědi Pavla Koblížka, protože lépe odpovídá tomu, co řekli u soudu znalci.

Pavel Koblížek tvrdí, že ho Radek Svoboda rdousil, a on, když ztrácel vědomí, začal střílet. Naopak Svobodovi říkají, že k fyzickému konfliktu nedošlo a že Koblížek po nich začal střílet ze vzdálenosti několika metrů. Podle Vrchního soudu a výpovědi znalců však zcela pravdivá nemůže být ani jedna z těchto variant.

Včera u královéhradeckého soudu vypovídalo několik lidí. Vrchní soud totiž chtěl, aby senát vyřešil rozpory ve výpovědích svědků na policii a u soudu. Klíčová zřejmě byla výpověď muže, který údajně vše sledoval z okna svého bytu.

ČRo, Jiří Fremuth Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme