Začátek fotbalového Eura doprovázejí přísná bezpečnostní opatření i stávky

Zápasem Francie – Rumunsko dnes večer na pařížském Stade de France odstartuje evropský fotbalový šampionát. Letošní mistrovství však kromě debat o tom, který tým má největší naději na úspěch, provázejí hlasité diskuse o bezpečnosti i o případných logistických problémech, které na fanoušky čekají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pořadatelé finišují přípravy na Euro 2016

Pořadatelé finišují přípravy na Euro 2016 | Zdroj: Reuters

Francie se na fotbalový svátek velmi těší a zejména kolem domácího národního týmu panuje značná euforie.

Ve vzduchu ale visí hrozba možných teroristických útoků a debata o bezpečnostních opatřeních zastiňuje debatu sportovní.

Například německý reprezentant Jérôme Boateng, který byl na hřišti při útoku, který se letos odehrál nedaleko stadionu, se nechal slyšet, že tentokrát nechal rodinu doma, protože má obavy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Začátek fotbalového Eura doprovází přísná bezpečnostní opatření i stávky

Řada rodičů pak odmítá brát malé děti do fanzóny, přestože bezpečnostní opatření jsou tam podle pořadatelů maximální.

Organizátoři upozorňují, že je daleko snazší chránit jednu velkou fanzónu, byť by tam byly desítky tisíc diváků, než například prostranství u pláten a velkých obrazovek.

Dva dny před začátkem fotbalového Eura navíc francouzské úřady spustily mobilní aplikaci, která varuje před hrozbou teroristického útoku. Zaregistrovaní uživatelé dostanou v případě potřeby zprávu se stručným popisem nastalé situace a pokyny, jak se mají chovat.

O bezpečnost účastníků turnaje se bude starat téměř 100 tisíc policistů a bezpečnostních agentů. Pořadatelé zároveň vyzývají fanoušky, aby na zápas dorazili s předstihem, protože je zdrží bezpečnostní kontroly.

Po celé Francii se ale také zhusta stávkuje, teď se například bouří popeláři. Zdá se, že protesty by mohly narušit přinejmenším úvodní zápas.

V St. Étienne dokonce uvažují, že vůbec neotevřou fanouškovskou zónu, protože popeláři už deset dní nevyvezli odpad, což podle organizátorů představuje značné zdravotní riziko.

Průvodce Jana Šmída fotbalovou Francií

Číst článek

Jan Šmíd, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme