Prackovice jsou bez čističky odpadních vod. Podle starostky za to může sesuv na stavbě D8

10. červen 2016

Prackovice nad Labem na Litoměřicku mají problém se spodní vodou. Tamní starostka je přesvědčená, že je způsobil obří zával na stavbě dálnice D8, který je nedaleko od obce. Sesuv prý poškodil prackovickou čistírnu odpadních vod, ze které se teď splašky vsakují do země. Obec proto musí vypouštět znečištěnou vodu přímo do Labe.

„Čistírna odpadních vod je v současnosti mimo provoz. Objevila se netěsnost a splašková voda se vsakuje kamsi… Podle vyjádření odborníků došlo k nárůstu hladiny spodních vod. Vyhlásili jsme havárii a předběžně se dohodli, že budeme zbavovat splašky od hrubých nečistot a vypouštět znečištěné vody přímo do řeky,“ říká nezávislá prackovická starostka Andrea Svobodová Křešová.

Podle ní má nedaleký sesuv s jejich problémy spojitost. „Z našich zkušeností vyplývá, že nadměrné množství vod, které přicházejí do obce právě z této oblasti, způsobuje nadměrné zatížení našich infrastruktur, a tak přispívá ke vzniku těchto poškození,“ dodává prackovická starostka.

Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce z hnutí ANO se ale velmi obtížně prokáže souvislost mezi sesuvem a havárií prackovické čistírny odpadních vod. Obec přitom odhaduje náklady na opravu čističky na zhruba 12 milionů korun.

Pohled na sesuv na stavbě D8

„Ministerstvo životního prostředí nemá v tuto chvíli žádný dotační titul, ani z operačního programu Životní prostředí, ani z národního programu, žádnou možnost financování. Nejblíž je teď možnost financování z ministerstva zemědělství,“ konstatuje Richard Brabec.

Oproti tomu ministr dopravy za hnutí Ano Dan Ťok uvažuje na uvolnění peněz z rozpočtu ministerstva dopravy. „Budeme hledat řešení, ale je otázka, kdo je odpovědný za škody,“ doplňuje Ťok.

Obci teď nezbývá než čekat, jak jednání o opravách dopadnou. Prackovice se ale můžou dostat do situace, kdy nebude vadit přebytek vody, ale naopak její nedostatek. Při odvodnění rizikového svahu a dalších území u nové dálnice totiž hrozí, že obec přijde o svá prameniště pitné vody.

autor: bach
Spustit audio