Takhle si Rusové usnadňovali život. Vítejte v Muzeu důvtipných věcí

Rusové dnes oslavují Den Ruska. Podle prezidenta Vladimíra Putina mají důvod být na svou vlast hrdí. Z našeho pohledu je sice Rusko spíš problematickou zemí s hodně temnou minulostí, ale není to úplně pravda. Do katastrofy v roce 1917 spojené s bolševickým převratem se Rusko rozvíjelo v rychlém tempu. Svědčí o tom vynálezy a zlepšováky, které už v 19. století lidem výrazně usnadňovaly i zpříjemňovaly život.

Muzeum důvtipných i vtipných věcí v Pereslavlu Zaleském tvoří pouhá jedna místnost v přízemním domku, zájem je ale velký a návštěvníci se nestačí divit, co všechno dokázali ruští šikulové vymyslet a vyrobit.

Když se podíváme nahoru, vidíme obyčejný samovar. Málokdo ale ví, že v 19. století existovaly samovary kuchyňské, dnes by se řeklo multifunkční. Tělo samovaru bylo rozděleno na tři části a současně se v něm připravovala polévka, hlavní jídlo i moučník. Takový samovar se nazýval polní, protože ho s sebou brali na výpravy.

Čtěte také

Spoluzakladatelka muzea Olga Zaleská dodává, že hodně těchto zlepšováků se zrodilo v kuchyni nebo kolem ní pro zpříjemnění stolování. „Naši předci si stejně jako my rádi poseděli. Vymysleli například čajovou konvici s pěti zobáčky, kterou zavěsili nad stolem, a každý, kdo měl chuť, si z ní pouhým nahnutím doléval čaj. Bohatší používali tyto hrající zátky, které se hodí na jakoukoli lahev. Když ji nakloníte, hraje hudba a baletka nahoře tancuje. Zátka se natahuje se jako hodinky, nepotřebujete žádné baterie a je to zábavné,“ říká.

Důvtip používali i při lovu medvědů

Sbírka velikánských lahví vyvolává logickou otázku, jaký objem piva, medoviny nebo jiných nápojů tehdy lidé asi spotřebovali. Tyto dvojité lahve ale sloužily jako ledničky. Do vnitřní lahve kladli led, který ochlazoval zbytek obsahu, aniž by se s ním během tání smísil.

„Elektřina nebyla. Bohatší rodiny používaly petrolejové lampy nebo svíce a ti chudší si museli vystačit s loučemi. Ty ale dávaly jen málo světla. Zavěšovali je proto nad korýtka s vodou, která světlo odrážela do místnosti. Uhlíky padaly do vody a tímto způsobem naši předci zároveň chránili své dřevěné příbytky před požárem,“ vysvětluje.

Muzeum důvtipných i vtipných věcí v Pereslavlu Zaleském

Důvtip projevovali Rusové i při lovu, který byl nejen zábavou, ale i způsobem obživy. „Když chtěli lapit takového krasavce medvěda, který u nás stojí v rohu – a takoví dodnes v našich lesích žijí – museli si počínat velmi obezřetně. Před medvědími drápy lovce nezachránil ani kožený oděv. Medvěda proto nejprve nalákali na misku s medovinou. Medvěd ji vypil, svalil se a usnul jako špalek. Pak už ho odtáhli, kam chtěli. Obyčejně ho prodali do cirkusu nebo Cikánům, kteří s ním obveselovali lid,“ upozorňuje.

Speciální vidličkou ochutnávali jídlo na druhém konci stolu

Paní Olga s nadšením vynálezců předvádí předchůdce mixérů, kuchyňských robotů a všelijakých jiných užitečných hejblátek. „Tyto zajímavé věcičky bychom neodmítli ani dnes. Náš kraj je bohatý višněmi. Toto je vypeckovávač – sem do žlábku kladete čtyři višně, stisknete tuto páčku a višně jsou vypeckované. Za půl hodiny máte celé vědro višní bez pecek,“ popisuje.

Čtěte také

Důmyslně vypadá také čistič jablek. Čtyři ostré nože za pár vteřin obkrouží jablko, zbaví ho slupky i jadřince. „Tyhle věci byly pouze v bohatých rodinách, ale v každé rodině měli žernovy na mletí mouky a máselnice. Stlouci máslo ale bylo dost pracné, proto vymysleli tento pákový a otočný mechanismus, který tučné mléko nebo smetanu stloukl na máslo za 40 minut,“ nastiňuje.

Muzeum důvtipných i vtipných věcí v Pereslavlu Zaleském

V muzeu důvtipných věcí můžete strávit hodiny a nepřestane vás udivovat, kolik umu a píle kdysi vynaložili Rusové, aby si usnadnili život. Mně osobně se nejvíc líbily teleskopické vidličky, s jejichž pomocí ulovíte chutné sousto i z odlehlého konce stolu, nebo šálek s ochranou proti pobryndání vousů.

autor: mdo
Spustit audio