Odešel Mr. Hockey. Legendární hokejista Gordie Howe zemřel v 88 letech

Zemřel bývalý kanadský hokejista Gordie Howe, bylo mu 88 let. Na sklonku života měl problémy s častými mozkovými mrtvicemi. V myslích fanoušků zůstane jako hráč spjatý s úspěšným klubem NHL - Detroitem, se kterým čtyřikrát vybojoval Stanley Cup. Kromě toho měl přezdívku, po které by toužil snad každý hokejista.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Legendární hokejista Gordie Howe

Legendární hokejista Gordie Howe | Zdroj: ČTK

Kdysi o něm jiná hokejová legenda Wayne Gretzky prohlásil, že je nejlepším hokejistou všech dob. Gordie Howe zemřel dnes ráno. Za jeho smrt zřejmě mohou následky jeho poslední mozkové mrtvice, kvůli které se podrobil experimentální léčbě v Mexiku.

Mr. Hoceky, jak se Gordie Howovi přezdívalo, zvládl ve své hokejové kariéře snad úplně všechno. Původně o něj nebyl v NHL zájem, ale skauti si ho nakonec všimli a první zápas ve slavné soutěži odehrál za Detroit Red Wings v roce 1946.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hokejová legenda Gordie Howe zemřel ve věku 88 let

Kromě svého hokejového umění byl znám i pro svou velice tvrdou hru. Díky ní mu někteří přezdívali také Mr. Elbow a také na ni jednou ostře doplatil. Zlomenina nadočnicového oblouku málem ukončila jeho kariéru.

„Nepřišlo mi to nijak zvláštní. Myslel jsem, že jsem mimo jeden den, ale ve skutečnosti to byl celý týden. Byl jsem jako malý kluk, vyskočil jsem z postele, zdvihnul jsem prsty obočím a zjistil jsem, že vidím. Sice rozmazaně, ale viděl jsem. To bylo to hlavní,“

Gordie Howe byl tvrdý muž a zanedlouho znovu jezdil po kluzištích NHL. Šestkrát vyhrál kanadské bodování soutěže a čtyřikrát zvedl nad hlavu Stanleyův pohár. Howe patřil k těm tvrdším hráčům, soupeři z něj měli respekt, ale to samé platilo i o jeho vztahu k protihráčům.

„Naučil jsem se to od Harryho Watsona z Toronta. Když jsem proti němu hrál poprvé, byl jsem v rohu s hlavou dole. On ke mně přijel a řekl, ať si dám pozor, ať mě nikdo nezraní. Divil jsem se, proč mi takhle radí. Ale bylo to o vzájemném respektu,“

Dlouho byl Howe nejproduktivnějším hráčem historie NHL. Tento milník však padl v roce 1989. To se před Mr. Hockey dostal The Great One. Howea předskočil Gretzky.

„Přiznám se, že jsem se na to těšil. Strávil jsem s Waynem posledních deset dní. Je to skvělý chlapík, který umí v hokeji všechno. Je pro mě ctí sdílet tuto chvíli právě s ním. Moc mu gratuluji,“ řek Howe plnému stadionu.

„Jsem moc rád, že u toho mohla být moje rodina i Gordie Howe. V mé mysli zůstane stále tím největším,“ prohlásil tehdy čerstvě nejproduktivnější hráč NHL Wayne Gretzky.

Velikost kanadské legendy potvrzoval i Tomáš Hertl.

„Je to neskutečná osobnost. Dokázal v hokeji ohromný věci. Patřil do ´plné špičky,“ doplňuje Hertl. V NHL zůstane vzpomínka na kanadskou legendu kromě hokejové síně zprávy, i v Joe Louis Areně, kde od stropu visí dres s číslem 9, které Mr. Hockey nosil.

Stanislav Zbyněk, František Kuna Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme