Last minute zájezdů bude letos méně a budou dražší. Kvůli bezpečnostní situaci

Bezpečnostní situace ve světě změnila mapu oblíbených dovolenkových destinací českých turistů. Zatímco Bulharsko bude letos přeplněné, do Turecka pojede sotva třetina loňského počtu turistů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Snaha vyrazit k moři do zahraničního letoviska je prý vnucený stereotyp, s nímž je potřeba se rozejít

Snaha vyrazit k moři do zahraničního letoviska je prý vnucený stereotyp, s nímž je potřeba se rozejít | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Rizikovým oblastem se turisté letos vyhýbají, naopak v relativně bezpečných místech je už skoro plno. Lidé také dávají přednost cestám po Česku anebo s objednáním dovolené v zahraničí stále vyčkávají.

„Za bezpečné považují lidé destinace jako Španělsko, Řecko, Bulharsko a Chorvatsko. A také země, které jsou blízko, tedy Slovensko, Maďarsko a Rakousko,“ říká místopředseda Asociace cestovních kanceláří České republiky Jan Papež.

Zájem je letos především o Bulharsko. „Zájezdů do Bulharska se prodalo o 80 procent více než před rokem. Cena se oproti loňsku zvedla zhruba o 400 korun na osobu,“ dokládá přesun poptávky na českém trhu Michal Tůma z cestovní agentury INVIA, která prodává zájezdy tří stovek cestovních kanceláří.

„Oblíbené je také Španělsko, tam vidíme nárůst zájmu o zhruba čtyřicet procent. Další vyhledávanou zemí je Chorvatsko, nárůst prodeje do této destinace je třicet procent,“ dodává Tůma.

Vyšší zájem, vyšší ceny

Zvýšený zájem o některé země povede k růstu cen, upozorňuje Jan Papež. „Katalogové ceny zůstaly změnou oblíbených destinací nepoznamenané, protože cestovní kanceláře kontrahovaly hotely a dopravu ještě před změnou situace,“ říká Papež.

Ceny ale podle něj porostou tam, kde budou cestovní kanceláře kvůli vyššímu zájmu sjednávat nová ubytování.

Turecko může lákat ty, kteří chtějí ušetřit

Levné budou letos last minute zájezdy do Turecka, Egypta nebo Tuniska. „Největší pokles zájmu jsme zaznamenali o Turecko, to bylo vloni druhou nejprodávanější zemí a letos už je osmé. Ceny zájezdů klesají o 1280 korun na osobu,“ tvrdí Tůma.

Do Turecka se letos chystá jen sotva třetina loňského počtu turistů. Podle Tůmy by tam proto mohli vyjet ti, kteří chtějí využít výhodných cen.

Podle Alexandra Pavlova z cestovní kanceláře Alexandria ale zájezdů letos obecně nebude dost. „Last minute zájezdy budou, ale bude jich méně než loni nebo předloni. Ceny proto budou patrně o něco vyšší,“ říká Pavlov.

Letošní menší zájem o zahraniční dovolené se podle Pavlova projeví až čtvrtinovým propadem trhu se zájezdy.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme