Řecký ostrov Kos doufá v příjezd turistů. Žádní uprchlíci tu nejsou, vzkazují obchodníci

Řecký Kos je z 90 procent závislý na turistickém ruchu. Obyvatelé ostrova ležícího na dohled od turecké pevniny se vloni museli vypořádat s náporem migrantů, letos zase řeší problém s nedostatkem turistů, kteří se bojí přijet právě kvůli běžencům. Vláda v Aténách jim proto ponechala zvýhodněné daňové sazby, zahraniční návštěvníci se na Kos přesto nijak nehrnou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký ostrov Kós zažívá kvůli uprchlické krizi už druhou špatnou sezónu.

Řecký ostrov Kós zažívá kvůli uprchlické krizi už druhou špatnou sezónu. | Foto: Robert Mikoláš

Mladý muž si z obchodu odnáší rámeček s nápisem ‚Udělám to zítra‘, jako vzpomínku na dovolenou prožitou na ostrově Kos.

Keramos, obchůdek se suvenýry i typickými zdejšími produkty včetně olivových mýdel, ale jinak zeje prázdnotou. Stojí sice uprostřed města, na pěší zóně a k azurově modrému moři je to jen co by kamenem dohodil.

Hned vedle se však nachází i policejní stanice, která, co se architektury týče, by určitě lákala nejednoho fotografa. Celý svět ji ale teď zná jako místo, které vloni zaplavily tisíce uprchlíků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obchodníci na řeckém Kosu doufají, že turisté i přes své obavy z uprchlíků nakonec přijedou. Více od Roberta Mikoláše

Paní Eigenaar, majitelka malého krámku pocházející z Nizozemí, proto jen těžko skrývá obavy o budoucnost:

„Třeba Holanďani sem už nejezdí. Bojí se, ale přitom není čeho. Žádní uprchlíci tu už nejsou, na Kosu je navíc pro všechny případy vybudován hot spot.“

Obchodníci a hoteliéři tak zažívají už druhou špatnou sezonu za sebou.

„Je to zlé. Pro nás pro všechny. Vloni kvůli běžencům, letos kvůli strachu. Turisté prostě nevěří, že tady žádný imigrant není. My si přitom musíme vydělat i na zimu, kdy máme zavřeno, protože sezona trvá pět měsíců,“ vysvětluje paní Eigenaar.

Řecký ostrov Kós zažívá kvůli uprchlické krizi už druhou špatnou sezónu. | Foto: Robert Mikoláš

Její smutná slova se mísí se smíchem turistů sedících v sousední restauraci. Užívají si dovolenou, ale přijíždějí v malém počtu a jen z některých evropských zemí.

Před pražícím sluncem je chrání vysoké stromy vrhající příjemný stín, ostatně hned za rohem se majestátně tyčí staletý platan nesoucí jméno nejznámějšího rodáka Kosu - lékaře a otce medicíny Hippokrata. Pod ním hrají a zpívají dvě malé děti snažící se přivydělat si nějaké to euro.

Řecký Kos čeká na zázrak. Uprchlíky už tam nepotkáte, přesto se na ostrov turisté nehrnou

Číst článek

V současnosti si hlavně mezi zahraničními turisty na Hippokrata a na krásy ostrova vzpomene jen málokdo. Kos je totiž dnes především synonymem pro uprchlickou krizi. Některé hotely jsou obsazené jen z 20 procent a třeba kavárna Alkenon naproti policejní stanici už zkrachovala.

„Přišli jsme sem před šesti lety, protože je tu klid, pohoda, žádný stres. Nechtěli jsme se pořád za něčím honit a netoužíme po bohatství, stačí nám málo. Ale pokud by se měla opakovat loňská krize, tak nám nezbude než odejít,“ přiznává paní Eigenaar.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme