Ulice před ústeckým muzeem se proměnila v pláž, ochutnával se i rum a zpívaly písně prostitutek

11. červen 2016

Tetování, tabák a rum, lodě i nevěstince. A flašinetář. Blízké okolí ústeckého muzea se z 10. na 11. června změnilo na pláž a ovládli ho lodníci a všechno co k nim patří. Tématem nocii v muzeu totiž byla řeka a plavba. Právě letos je to 175 let, kdy byla na Labi zahájena paroplavba.

Do pruhovaných námořnických triček se převlékli muzejníci. Děti malovaly na silnici, parníky, kotvy. V patře za stolkem s tabákem seděl Jiří Petrů. „Každý správný námořník nebo šífák kouřil dýmku,“ vysvětloval a pustil se do vysvětlování různých druhů tabáku.

V oddělení muzejní pedagogiky se tentokrát nevzdělávalo, ale tetovalo. Barvy, kterými se malovaly kotvy, kostřičky ryb nebo mořská panna na kůži vydrží podle Martiny Kaucké na těle tři až pět dní. „Záleží na místě, kde je máte, a také na tom, jak se člověk potí. Každá kůže reaguje jinak,“ řekla. Největší zájem o toto "tetování" byl mezi dětmi. A nejoblíbenější motiv? Jak jinak - kotva.

Ústecká muzejní noc na téma řeky a lodníků

Na muzejní noc se přišla podívat také paní Ludmila. "Líbí se mi všechno. Perfektní nápad, mladí už nepamatují, co bylo v Ústí. Takto si třeba připomenou, že se lidé chodili do Labe koupat, jezdily tu parníky a tak. Prostě prima myšlenka a prima lidi.“ Podobný názor měl i pan Pavel: „Konečně se něco v Ústí děje.“

Zájem byl o akci velký, přitahovalo leccos, třeba i ochutnávka rumu, který také k lodníkům tradičně patřil. Po dvaadvacáté hodině zazněly písně s hvězdičkou, tedy písně hamburských prostitutek v podání herců ústeckého Činoherního studia.

Ústecká muzejní noc - každý si mohl pomalovat kámen

Kdo nestihl muzejní noc, může se jít podívat na výstavu, která 175 let paroplavby po Labi v ústeckém muzeu připomíná.

autor: hau
Spustit audio