Halucinogeny jako antidepresiva?

12. červen 2016

Divokou kartu Expedice Neuron od nadačního fondu na podporu vědy Neuron letos dostal vědecký tým psychiatra Tomáše Páleníčka z Národního ústavu duševního zdraví.

V roce 2017 se s týmem odborníků vydá do amazonské džungle v Peru měřit účinky přírodního halucinogenu ayahuascy. Domorodci jí říkají liána duše. Je to přírodní psychoaktivní látka, která se při obřadných rituálech používá s cílem sebepoznání a duchovního růstu.

U psychedelik byly ale už dřív zjištěny i antidepresivní účinky. A ty právě zajímají výzkumníky.

Hlavním cílem expedice proto bude odpovědět na otázku, zda má rituální užití přírodního halucinogenu ayahuascy z klinického i neurobiologického hlediska antidepresivní potenciál, a jestli by se dal použít v prostředí nemocnice západního světa. A mohl tak do budoucna pomoct lidem s depresí, nebo se závislostmi.

Znamená to, že se psychedelika vrací do výzkumu? Jaký je jejich terapeutický, nebo dokonce léčebný potenciál? Jde o pokračování výzkumu z šedesátých let, nebo o jinou cestu?

To je téma Cestopisu mysli z řady Leonardo Plus s psychiatrem Cyrilem Höschlem.

V pořadu také hovořili psychiatr Tomáš Páleníček, malíř a výtvarník Jiří Anderle, lékařka a psychoterapeutka Friedericke Meckel Fischer. Pořad připravila a moderuje Terezie Jirásková.

Spustit audio