V Lidicích si připomínají 74 let od vypálení obce nacisty, Zeman varoval před projevy neonacismu

Už 74 let uplynulo od vypálení obce Lidice na Kladensku. Je to jeden ze symbolů nacistického teroru za 2. světové války. Vzpomínkové akce u památníku v Lidicích se kromě veřejnosti zúčastnili i ministři, poslanci a prezident Miloš Zeman. Ten varoval před návratem neonacismu do společnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman pronesl v Lidicích projev

Prezident Miloš Zeman pronesl v Lidicích projev | Zdroj: ČTK

Do lidického areálu dorazilo asi tisíc lidí, a to navzdory deštivému počasí.

„Jsou mezi nimi mladí lidé, ale i pamětníci, řada politiků, členové různých hnutí a sdružení,“ hlásil z místa reportér Michal Trnka.

Zeman ve svém asi sedmiminutovém projevu mimo jiné řekl, že by nás lidická památka měla varovat. Jen vzpomínat na minulost je málo. Udržet památku lidické tragédie živou je podle hlavy státu možné, jen když budeme aktivně působit proti těm, kteří na našem území začínají šířit neonacismus.

Tato ideologie je postavena na rasové nenávisti, odmítání plurality názorů a navlékání do fyzické i názorové uniformy, uvedl.

V té souvislosti odsoudil slovenskou politickou stranu Naše Slovensko Mariana Kotleby. Její poslanci nedávno ve slovenském parlamentu uctili památku Jozefa Tisa.

V Lidicích na Kladensku se konala pietní vzpomínka k 74. výročí vyhlazení obce nacistickými vojáky | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

„Jestliže někdo adoruje válečného zločince a vraha z období druhé světové války, stává se objektivně neonacistou,“ řekl ve svém projevu Zeman.

Prezident také připomněl, že Kotlebovu stranu v parlamentních volbách na Slovensku aktivně podporovala i Dělnická strana sociální spravedlnosti.

Kotlebův mluvčí, poslanec strany Naše Slovensko Milan Uhrík, Českému rozhlasu řekl, že ani on, ani jeho spolustraníci nejsou nacisté. Prezident Zeman prý jen podehl bulvárním mediálním manipulacím.

„Nevím totiž o tom, že by pan prezident nebo někdo z jeho spolupracovníků někdy kontaktoval naši stranu, že bychom mluvili o našem programu, o našich názorech. Takže tato obvinění považujeme za bulvární řeči,“ prohlásil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak vnímají Mariána Kotlebu Slováci, zjišťoval zpravodaj Petr Vavrouška

Také slovenský prezident Andrej Kiska nedávno o Kotlebovi veřejně prohlásil, že je fašista, protože v minulosti například pochodoval po městě ve stejnokroji. Po volbách ho také jako jediného politika odmítl přijmout v prezidentském paláci.

Slovenská Generální prokuratura pak prošetřuje fungování Kotlebovy strany. V minulosti už ji Nejvyšší soud jednou rozpustil a prokuratura teď řeší stovky podnětů občanů, kteří požadují, aby byla strana Naše Slovensko zakázána znovu.

Dva z poslanců strany jsou momentálně trestně stíháni – jeden za popírání holokaustu, druhý za rasistická a xenofobní vyjádření na adresu židů a Romů.

Památník Lidice | Foto: Michal Jindra

Nacisté obec Lidice vypálili 10. června 1942. Důvodem byla domnělá souvislost jednoho z lidických obyvatel s atentátem na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. V Lidicích bylo zastřeleno 173 mužů, ženy byly internovány v koncentračním táboře v Ravensbrücku a děti, kromě několika, zavraždili nacisté plynem ve vyhlazovacím táboře. Zemřelo 340 lidických obyvatel. Po ukončení války se zpět do vlasti vrátilo 143 lidických žen a 17 dětí.

Michal Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme