V italských novinách vyšel Mein Kampf. Premiér i židovská komunita list kritizují

Milánský list Il Giornale se dostal pod palbu kritiky, protože k sobotnímu vydání přidal jako přílohu okomentovanou verzi knihy nacistického vůdce Adolfa Hitlera Mein Kampf (Můj boj). Proti postupu novin se ostře vyjádřil italský premiér Matteo Renzi i italská židovská komunita. Konzervativní deník patří rodině bývalého premiéra Silvia Berlusconiho.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Německu vydali poprvé od konce války knihu Mein Kampf

V Německu vydali poprvé od konce války knihu Mein Kampf | Zdroj: Reuters

Il Giornale knihu dával zdarma každému, kdo si koupil noviny a první část jeho plánované osmidílné série o historii třetí říše.

Premiér Renzi na twitteru uvedl, že rozhodnutí listu rozdávat kopie politických pojednání nacistického vůdce je „odporné“ a vyjádřil solidaritu italské židovské komunitě. Její šéf Renzo Gattegna označil rozhodnutí listu zveřejnit Hitlerovo dílo za „nepatřičné“.

Deník své rozhodnutí brání. Upozorňuje, že vydání obsahuje kritické poznámky italského historika, a tvrdí, že je nutné studovat zlo, aby se zabránilo jeho návratu. Podle listu je také četba Mein Kampf „pravým protijedem proti jedu národního socialismu“.

Autorská práva na Hitlerovu knihu mělo 70 let Bavorsko. Práva však vypršela na konci loňského roku. To přimělo Mnichovský institut soudobých dějin na počátku letošního roku znovu vydat komentovanou verzi knihy s cílem „důkladně rozebrat Hitlerovu propagandu“.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme