Babiš: ANO nechce opustit koalici. Chce, aby partneři uznali, že změny v policii nejsou připravené

Hnutí ANO nechce opustit koalici, uvedl dnes před konferencí k elektronické evidenci tržeb v tržnici SAPA vicepremiér Andrej Babiš (ANO). Podle něj chce jen, aby koaliční partneři uznali argumenty hnutí, že změny v policii nejsou připravené, a že by měl policejní prezident Tomáš Tuhý rezignovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš

Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

„Znovu opakuji, že nechceme odcházet z koalice. Chceme, aby naši koaliční partneři uznali naše argumenty, že to není připravené, že je to šaškárna, že pan policejní prezident by měl na základě těchto kroků rezignovat,“ uvedl Babiš.

Babiš chce dnes napsat premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) dopis, aby na úterní jednání Bezpečnostní rady státu pozval nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, odstupujícího protimafiánského útvaru Roberta Šlachtu nebo ministra spravedlnosti Roberta Pelikána.

„Sice jsem řekl, že tam (na Bezpečnostní radu státu) nepůjdu, ale napíši teď panu premiérovi, aby na radu pozval, vrchního státního zástupce Zemana, pana Šlachtu, pana Vilda (šéfa protikorupční policie), pana Tuhého, pana Laubeho (náměstka policejního prezidenta) a pana Pelikána. A pokud pan premiér říká, že chce vést odbornou debatu, tak to jsou tito lidé, kteří mají vést debatu,“ uvedl Babiš.

Současná vláda podle ministra financí je úspěšná a její reputaci kazí někteří kolegové, jmenovitě ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). „A doufám, že pan premiér nakonec podpoří ten názor, že ta reorganizace není připravená, že se to odloží. A pokud 20 elitních důstojníků chce odejít, tak je to konec boje proti korupci v naší zemi,“ uvedl vicepremiér.

Vládní hádka na síti. Babiš: Překonal jste Langera. Chovanec: Byl jste mu na svatbě

Číst článek

Spor o reorganizaci policie vypukl minulý týden poté, co policejní prezident představil návrh na sloučení dvou celostátních policejních útvarů. S tím nesouhlasil šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Šlachta a rezignoval na svou funkci.

Proti reorganizaci se postavila i část státních žalobců, ministr spravedlnosti a hnutí ANO. Chovanec naopak stojí za policejním prezidentem. Kauza tak vyvolala koaliční krizi. Bezpečnostní radu svolal Sobotka na úterý.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme