V Těchobuzi na Vysočině stojí osmiboká stodola. Podobné uvidíte jen ve skanzenech

13. červen 2016
Česko – země neznámá

Na hranicích Vysočiny a Jihočeského kraje leží nenápadná vesnička Těchobuz. V poslední době se o ní ale docela dost mluví. Před pár lety tam doslova z popela a odpadků povstala starodávná, velice zvláštní stodola. Říkáte si, co může být na obyčejné stodole zvláštního? Je netradičně osmiboká.

Osmiboké stodoly bývaly kdysi docela běžné. Jen v Těchobuzi se ví o další, která tam stála ještě za první republiky. Většina z nich ale vzala za své po druhé světové válce a tak podobné stojí už jen ve skanzenech. „Například ve skanzenu na Veselém kopci, ale je to trochu jiný typ. Velice podobná stodola je ve Vysokém Chlumci u Sedlčan,“ říká starosta Těchobuze Pavel Hájek.

Stodolu v Těchobuzi zachránila paradoxně hromada odpadků, které tu nashromáždil předchozí majitel a kterými byla dlouhá léta zasypaná. Svému účelu sloužila ještě v sedmdesátých letech minulého století. „Podle dendrochronologického průzkumu byla postavená v letech 1793 až 1795 pravděpodobně za majitele Tomáše Janči,“ říká starosta.

Opravu vzali místní z gruntu

Rekonstrukci vzali v Těchobuzi vážně a podle všech pravidel. Stodolu rozebrali na jednotlivé trámy, které museli očíslovat. Ještě teď jsou čísla viditelná. Zničené dřevo bylo nutné nahradit novým. „Ze stodoly se zachovala přibližně čtvrtina obvodové konstrukce. Jižní část je původní, severní byla obnovená,“ upřesňuje starosta. Všechno museli řemeslníci zvládnout původními technologiemi, včetně modřínové šindelové střechy.

Na trámech poznáte, který je nový a který původní

Na těchobuzské stodole je vidět nejen to, jakým způsobem naši předkové uchovávali úrodu, lze také porovnat zručnost tehdejších a současných tesařů. „To je vlastně přístup současné péče, že se nové prvky nesnaží o žádné patinování, aby bylo vidět, co je původní a co je doplněné,“ dodává Pavel Hájek.

Na to, že není příliš velká, má Těchobuz památek víc. Pyšní se zámkem, barokním špýcharem a galerií a vzpomíná i na slavného vědce Bernarda Bolzana, který tu nějaký čas pobýval. Všechny tyto zajímavosti jsou součástí naučné stezky po místních pamětihodnostech.

Spustit audio