Soud se vrátil ke kauze Nečasové a údajného zneužití Vojenského zpravodajství

Obvodní soud v Praze znovu projednává případ údajného zneužití Vojenského zpravodajství. Mezi obžalovanými je i Jana Nečasová, dříve Nagyová. Údajně měla nechat sledovat bývalou ženu expremiéra Petra Nečase Radku, aby na ni sehnala kompromitující materiály. Obžalovaným hrozí až pětileté tresty vězení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jana Nečasová, dříve Nagyová

Jana Nečasová, dříve Nagyová | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Soudní jednání vyšlo přesně na tříleté výročí policejního zásahu na řadě míst včetně Úřadu vlády. Jana Nečasová, tehdy ještě Nagyová, pak skončila ve vazbě.

U soudu se současná žena někdejšího občanskodemokratického premiéra Petra Nečase zpovídá hned v několika případech. Dnes má soud znovu projednat údajné zneužití Vojenského zpravodajství. Kromě Nečasové jsou v něm obžalovaní další tři lidé, mezi nimi zpravodajec Jan Pohůnek. Ten jakékoliv pochybení odmítá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soud se vrací ke kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství. Vývoj v případu shrnuje Eliška Malínská

„Já bych nic jinak neudělal, protože jsem v rámci činnosti, kterou jsem prováděl, postupoval striktně v souladu nejenom se zákonem, ale i v souladu s vnitřními řídícími akty vojenského zpravodajství,“ tvrdí Pohůnek.

Zbývajícími obžalovanými jsou bývalí šéfové Vojenského zpravodajství Milan Kovanda a Ondrej Páleník. Ti se hájí tím, že Radku Nečasovou nesledovali, ale dostali prý pokyn z „nejvyšších míst", aby provedli takzvané kontrasledování, tedy aby prověřili podezřelý pohyb kolem Radky Nečasové a bezpečnostní riziko pro stát.

Obžalovaných se už dříve zastával expremiér Petr Nečas. „Podle mého nejhlubšího přesvědčení k žádné nezákonné činnosti nedošlo,“ řekl.

Obvodní soud pro Prahu 1 obžalované viny zprostil na jaře 2015. S tím byl spokojený i právník Nečasové Eduard Bruna. „My jsme v rámci prokazování při vedení důkazů prokázali soudu, že návrh je natolik nezpůsobilý, aby byl uznán na vinu,“ uvedl.

Osvobozující verdikt zrušil městský soud

Státní zástupci z olomouckého Vrchního státního zastupitelství se ale s osvobozujícím verdiktem odmítli smířit a podali odvolání. Žalobce Rostislav Bajger je přesvědčený, že vina obžalovaných se při líčení prokázala. „My samozřejmě považujeme rozsudek za nezákonný a neodůvodněný,“ podotkl.

Svých kolegů se tehdy zastal i vrchní žalobce z Olomouce Ivo Ištvan. Vše bylo podle něj dobře připravené. „Chybu v obžalobě jsme určitě neudělali. Shromáždili jsme všechny dostupné důkazy, které jsou potřeba k tomu, aby věc byla před soudem projednána, a jsme přesvědčeni o tom, že shromážděné důkazy postačují k odsouzení všech obžalovaných,“ říká Ištvan.

Letos na jaře soud vyšší instance v neveřejném jednání osvobozující rozhodnutí zrušil a kauzu vrátil k novému projednání. Soudkyně Králová podle něj „naprosto nekriticky akceptovala obhajobu“. Bude prý třeba nutné provést některé dokazování znovu a další důkazy doplnit.

Jana Nečasová bude muset k soudu znovu v srpnu, tentokrát kvůli kauze okolo úniku informací z BIS. Tam je obžalovaná společně s lobbistou Ivo Rittigem. Obviněná je s manželem i v případu údajných takzvaných trafik pro bývalé poslance ODS. A poslední obvinění Nečasové se týká možného krácení daní z luxusních dárků.

Tři roky starý zásah profimafiánského útvaru vedl kromě jiného k pádu tehdejší vlády Petra Nečase a jeho odchodu z politiky.

Kauza Nagyová | Foto: Český rozhlas

ČRo, Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme