Ševcovský obor ožívá, zlínská střední škola ho otevře po 13 letech

Tradiční ševcovské řemeslo je zpět. Třináct let se ve Zlíně neučilo, příští školní rok ale přijde změna. Po dlouhé přestávce se objevili první zájemci a obor „výrobce obuvi“ tamní střední škola na podzim otevře. O hledání práce se prý čerstvě vyučení ševci bát nemusejí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nářadí v ševcovské dílně (ilustrační foto)

Nářadí v ševcovské dílně (ilustrační foto) | Foto: Veronika Hlaváčová | Zdroj: Český rozhlas

Švec Michal Pavlas nabízí boty na zakázku už 26 let. Šije je úspěšným byznysmenům i lidem se specifickým tvarem nohy.

„V 1987 roce jsem maturoval a ze tří tříd nás vycházelo 90," vzpomíná na období, kdy se řemeslu učil ve Zlíně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ze zlínské školy budou opět vycházet vyučení ševci. Více redaktorka Veronika Hlaváčová

Tolik ševců za tři roky z nově otevřeného oboru nevyjde. Zájemci jsou podle ředitelky zlínské Střední školy obchodně technické Marty Fojtíkové zatím tři.

„Učit tři žáky určitě není ekonomicky výhodné. Ale my jsme přijali některá personální a organizační opatření, abychom si na to troufli, protože nám na otevření obuvníka záleží. My bychom tu měli boty zachovat, protože ke Zlínu patří a nechceme, aby tady zůstalo jenom obuvnické muzeum," říká Fojtíková.

Ministerstvo školství doplňuje, že díky programu na rozvoj vzdělávání mohou školy zřizovat víceoborové třídy a v odborných předmětech je rozdělit na skupiny s menším počtem žáků podle oborů vzdělání. „Patří sem i obor vzdělání Výrobce obuvi, který se řadí ve Zlínském kraji mezi obory s dlouholetou tradicí a má nadregionální význam,“ uvádí ministerstvo.

Obnovený ševcovský obor se zaměřuje na specializaci pro zakázkovou výrobu a na opravu obuvi a kožedělného zboží.

„Absolventi tohoto oboru vzdělání nacházejí uplatnění v oblasti zhotovování obuvi, a to individuálním nebo průmyslovým způsobem ve velkých i malých firmách a po získání nezbytné praxe jsou připraveni pro podnikatelsko-živnostenskou činnost,“ dodává ministerstvo školství.

ČRo, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme