Méně mrtvých srnčat při senosečích! Myslivcům pomáhá web i mobilní aplikace

13. červen 2016

Červnové senoseče, kdy na louky vyjíždějí velké rotačky, znamenají pro mláďata zvěře velkou hrozbu. Každoročně jich o život přijdou stovky až tisíce. Srny v tomto období ukrývají svá mláďata právě ve vysoké trávě před predátory. Před moderními stroji je vysoká tráva ale bohužel neochrání.

Myslivec Petr Slaba z Dubé na Českolipsku se už odmítal dívat na to, jak při senosečích každoročně zbytečně umírají malá srnčata a další mláďata zvěře. Společně s dalšími myslivci – Lubošem Hajným a Radomilem Holíkem – založil kampaň, která má mláďatům schovaným v seně pomoci. „Tato kampaň vznikla asi před třemi lety, kdy jsem byl svědkem posekání spousty srnčat při senoseči. Naštvala mě ta neúcta těch hospodařících subjektů vůbec k životu a k těm mláďatům,“ říká myslivec z Dubé. Kampaň podpořilo také Ministerstvo životního prostředí ČR.

Senoseč online? Ano!

Myslivec Petr Slaba z Dubé nabádá veřejnost! Nikdy na opuštěné srnče nesahejte holýma rukama! Správně by se mělo vzít do trávy

Už rok funguje také webový portál Senoseč online, kam by měli zemědělci každou senoseč nahlásit, a to nejlépe jeden den předem. „Úkolem myslivců je pak večer před sekáním tu danou lokalitu projít se psy. Většina srn je díky tomu schopna si svá mláďata včas odvést,“ upřesňuje Petr Slaba.

Přihlásit se prostřednictvím webové aplikace k vyhánění zvěře z luk mohou také dobrovolníci. Ti by se nikdy neměli vydávat za záchranou zvířat sami, spolupráce s myslivci je v tomto případě velmi důležitá. Poradí totiž zájemcům správné postupy, aby mláďata nebyla při akci nijak ohrožena.

Chytré telefony pomáhají chránit zvířata

Novinkou pro letošní rok je mobilní aplikace pro chytré telefony, kterou vymysleli studenti České zemědělské univerzity. I ta pomáhá s organizací plašení zvěře na loukách. Výhodou je, že aplikace funguje i bez připojení k internetu.

„Vždycky je to jen o ohleduplnosti lidí, a to jak zemědělců, tak těch dalších, jak se k přírodě chovají a jak s ní dokáží fungovat,“ uzavírá Petr Slaba. Více informací můžete najít i na facebooku, kde vznikla skupina s názvem Zachraň zvíře před sekačkou.

autor: Michaela Vlková
Spustit audio