Hitlerův dům by měl jít k zemi, tvrdí rakouský ministr. Vláda zvažuje vyvlastnění

Nejlepší „konečné řešení“ v otázce rodného domu nacistického politika Adolfa Hitlera by byla jeho demolice, tvrdí rakouský ministr vnitra Wolfgang Sobotka. Politik to prohlásil v sobotu večer v rozhovoru pro veřejnoprávní televizi ORF. Informuje o tom rakouský server The Local.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adolf Hitler a jeho rodný dům

Adolf Hitler a jeho rodný dům | Foto: Český rozhlas, YouTube. com

Dům v horno-rakouském městě Branau am Inn je už dlouhá léta pravidelným předmětem zpráv. Rakouský parlament má teď údajně pracovat na návrhu zákona, který by nařizoval vyvlastnění domu.

Současný vlastník totiž odmítá umožnit jeho renovaci či prodej – prý z obavy, že by nový majitel mohl stavbu proměnit ve svatyni pro neonacisty.

Ministr Sobotka v sobotním vysílání ORF prohlásil, že vyvlastnění domu je nutné. „Snažili jsme se přijít s dalšími návrhy pro jeho využití či odkoupení od současného majitele, ale bezvýsledně. Zbourání domu by podle mě bylo nejjednodušším řešením,“ řekl v rozhovoru.

Mluvčí ministerstva vnitra následující den upozornil, že se jednalo o osobní názor, který nutně nemusí reflektovat oficiální stanovisko vlády. Demolice stavby by totiž nemusela být legální.

Rodný dům Adolfa Hitlera v Braunau am Inn | Foto: Repro YouTube.com

„V současné době přemýšlíme o vytvoření zákona, který by nařizoval změnu vlastnictví domu a dělal by z něj majetek Rakouska,“ popsal mluvčí ministerstva vnitra Karl-Heinz Grundboeck.

„S ohledem na posledních několik let jsme došli k závěru, že je vyvlastnění jediný způsob jak zabránit, aby budova nebyla zneužita pro účely nacistických sympatizantů.“

Ministr vnitra Sobotka vyzval sdružení historiků, aby přišlo s doporučením ohledně dalšího využití domu.

Pommerova rodina jako dlouholetý vlastník

Rodný dům Adolfa Hitlera je od roku 2011 prázdný. Jeho majitelka Gerlinde Pommerová přijímá od vlády nájemné, musí ho ale udržovat nevyužitý. Budova patří její rodině už přes století.

Poslední kolo právních sporů začalo před pěti lety, kdy Pommerová odmítla ve sporu o jeho využití povolit renovace domu. Odmítla také všechny nabídky vlády k jeho odkoupení.

Dům dlouhá léta sloužil jako středisko pro mentálně postižené. Ministerstvo vnitra je hlavním nájemcem budovy od roku 1972.

Pozemek o přibližně 800 čtverečních metrech vyjde stát na 4 800 eur měsíčně, tedy v přepočtu zhruba 130 tisíc korun. Nájemní smlouva uvádí, že dům nemůže být provozován jako muzeum nebo v jakémkoli historickém kontextu. Vlastník má také povinnost souhlasit s každým nájemcem.

Vzpomínkový žulový kámen, který stojí před rodným domem Adolfa Hitlera | Foto: Repro YouTube.com

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme