Islámský stát se opět přihlásil k masakru v Orlandu, tentokrát ve svém rozhlase

Radikální hnutí Islámský stát (IS) se opětovně přihlásilo k nedělnímu masakru ve floridském Orlandu, kde střelec Omar Mateen zabil nejméně 50 lidí. Již v neděli o odpovědnosti IS za masakr informovala agentura Amak napojená na toto teroristické hnutí, dnes tak islamisté podle agentury Reuters učinili ve své rozhlasové stanici Baján.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyšetřování střelby v nočním klubu v Orlandu

Vyšetřování střelby v nočním klubu v Orlandu | Zdroj: Reuters

„Jeden z vojáků chalífátu v Americe podnikl přepad, když se dostal na shromáždění křižáků v nočním klubu pro homosexuály v Orlandu na Floridě. Předtím, než byl zabit, zde zabil a zranil více než stovku z nich,“ citovala agentura Reuters ze zprávy Bajánu.

Mateen, který je potomkem afghánských přistěhovalců, se krátce před činem přihlásil k IS. Zavolal na tísňovou linku 911 a radikální organizaci přísahal věrnost.

FBI útočníka před třemi roky vyšetřovala kvůli tomu, co veřejně prohlašoval. Svým kolegům například tvrdil, že někteří jeho přátelé jsou členy Al-Káidy a Hizballáhu, a k tomu dodával, že byl ve spojení s útočníky z bostonských atentátů. Při výslechu to ale později nepotvrdil. Při dalším výslechu svá prohlášení znovu přiznal, ale vysvětlil to tak, že nevěděl, o čem mluví, a byly to pouze výkřiky do větru.

Vyšetřovatelé se o něj začali zajímat znovu v roce 2014, a to kvůli možnému spojení s mužem, který odcestoval do Sýrie a podnikl tam sebevražedný útok. Vyšetřovatelé ale dospěli k závěru, že jeho styk s antentátníkem byl tak minimální, že nelze mluvit o ohrožení.

Teroristické útoky v USA, za nimiž stáli islamisté | Foto: Český rozhlas

ČTK, Pavlína Nečásková, Reuters, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme