'Padesát zvrhlíků zastřeleno v baru.' Článek v tureckém deníku pobouřil Evropany

Nezvykle o tragédii v americkém Orlandu, při které zemřelo 50 lidí, informoval turecký deník Yeni Akit. List blízký straně AKP prezidenta Erdogana psal o gay baru jako o podniku pro zvrhlíky. Informoval o tom britský Daily Mail Online. Na sociálních sítích to vzbudilo vlnu nevole hlavně u občanů států Evropské unie, se kterými by Turecko brzy mohlo zavést bezvízový styk.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyšetřování v klubu Pulse v americkém Orlandu, kde Omar Mateen zastřelil 50 lidí

Vyšetřování v klubu Pulse v americkém Orlandu, kde Omar Mateen zastřelil 50 lidí | Zdroj: Reuters

Turecký deník v titulku psal o zavražděných gayích jako o perverzních a deviantních lidech. Lee Evans z Velké Británie na Twitteru článek sdílel s tím, že si nepřeje, aby Turecko brzy vstoupilo do Evropské unie.

Článek na sociálních sítích odsoudilo mnoho příznivců brexitu. „A Evropská unie a Cameron se mezitím dál snaží urychlit přistoupení Turecka k evropskému projektu,“ napsal Lewis Collins.

Pravicový turecký list Yeni Akit podle Daily Mailu podporuje i teroristickou organizaci Al-Káida. Je známý ostrou rétorikou vůči homosexuálům, Židům, Arménům či křesťanům.

Má také silné vazby na prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a jeho stranu AKP. Turecký think-tank Hrant Dink Foundation zaznamenal během čtyř měsíců v roce 2013 v Yeni Akit 175 článků, které negativně informovaly o sexuálních, národnostních a náboženských menšinách.

V Turecku mají přitom novináři, kteří prezidenta nepodporují, velké problémy. Jenom v roce 2015 byli v zemi na hranici Evropy a Asie zabiti tři žurnalisté a desítky jich byly stíhány za zprávy kritické k turecké vládě.

IS se k útoku opětovně přihlásil

K útoku v Orlandu se opětovně přihlásil takzvaný Islámský stát. Jestli ale útočník s teroristickou organizací přímo na přípravě činu spolupracoval, zatím vyšetřovatelé nevědí.

29letý Američan afghánského původu Omar Mateen ve floridském městě v neděli postřílel 50 lidí, přibližně stejný počet návštěvníků klubu utrpěl různě vážná zranění a někteří jsou v kritickém stavu.

Mapa hromadných střeleb v USA od začátku loňského roku (zdroj: www.gunviolencearchive.org):

dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme