Orlandský střelec vypálil 110 kulek, řada zraněných je stále v kritickém stavu

V americkém Orlandu po útoku v nočním klubu vyhlásili výjimečný stav. Radnice postupně zveřejňuje jména 50 obětí, s jejichž identifikací pomáhají rodiny. Počet mrtvých ještě může narůstat, někteří z 53 zraněných jsou totiž pořád v kritickém stavu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Převoz jedné z obětí masakru v orlandském gay klubu

Převoz jedné z obětí masakru v orlandském gay klubu | Zdroj: Reuters

Omar Mateen pracoval pro bezpečnostní agenturu a vlastnil služební zbraň. Střílel ale hlavně puškou, kterou si pořídil před týdnem.

V gay klubu Američan afghánského původu chodil mezi lidmi a několik minut bez přestání střílel. Z pušky vypálil přes sto deset kulek. Policie ho zneškodnila po třech hodinách.

Počet obětí střelby se může podle doktora Michaela Cheathama z orlandského chirurgického střediska ještě zvyšovat.

„Operovali jsme celou noc. Řada lidí je v kritickém stavu, V tuto chvíli svoláváme rodiny, aby nám pomohli s identifikací obětí,“ řekl Cheatham.

Floridské město vyhlásilo po útoku výjimečný stav a radnice postupně zveřejňuje jména obětí. Orlandské úřady vyzvaly obyvatele, aby se vyhnuly jakýmkoliv masovým akcím, protože policie nemá kvůli vyšetřování masakru k dispozici dostatek jednotek.

Islámský stát se opět přihlásil k masakru v Orlandu, tentokrát ve svém rozhlase

Číst článek

Američtí vyšetřovatelé teď zjišťují, jak se Omar Mateen na útok připravoval a jestli v minulosti tento noční podnik navštívil. Policii se ozval majitel jiného orlandského gay klubu, kterého se snažil Matýn zkontaktovat před týdnem na facebooku.

Mateen před činem slíbil věrnost takzvanému Islámskému státu a radikální hnutí se k útoku už několikrát přihlásilo. Naposledy prostřednictvím rozhlasové stanice Baján.

K radikálům vrah tíhnul už v minulosti. FBI ho kvůli tomu vyšetřovala v roce 2013 a v návaznosti na to ho prověřovala i renomovaná bezpečnostní agentura G4S, pro kterou pracoval. Z prověrky ale vyšel dobře a propuštěn nebyl.

Teroristické útoky v USA, za nimiž stáli islamisté | Foto: Český rozhlas

Pavlína Nečásková, dab, Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme